друкувати


Таємна зброя США. Росію чекає війна з термінатором

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 02:42:54

Армія США проводить дослідження з метою створення спеціальних роботів-солдатів. Вчені вже звернулися за допомогою до експертів, які будуть відповідати за те, щоб винаходи не перетворилися в аморальних вбивць наподобу Термінатору.

До 2010 року США планують витратити $4 млрд на розробку "автономних систем" – так на армійської жаргоні називають роботів, не здатних відчувати страх і спрагу помсти, чому нерідко піддаються солдати на передовій. А щоб створення роботів не суперечило Женевській конвенції (вимагає, щоб рішення про застосування зброї приймалося людиною), до групи розробників запрошений британський експерт з робототехніці.

Філософ з університету штату Індіана Колін АЛЛЕН випустив книгу під назвою "Моральні машини: учимо роботів відрізняти добро від зла". На його думку, необхідно відповісти на питання, чи можлива розробка подібного зброї, яка здатна підкорятися військовим законам і буде при цьому дотримуватися норми моралі.

Керівництво Пентагону стурбоване результатами недавнього дослідження, яке показало, що солдати, що пережили стрес у результаті військових операцій в Іраку, найбільш схильні до помсти і застосування тортур. У своєму звіті дослідник з Технологічного інституту штату Джорджія Рональд АРКІН, що розробляє програмне забезпечення для армії, зазначив, що роботи на полі бою можуть вести себе хай і не ідеально, але все ж більш етично, ніж люди. За його словами, роботи створюються так, щоб у них були відсутні емоції, які можуть затьмарити здоровий глузд або викликати гнів.

В Афганістані та Іраку вже використовувалися безпілотні апарати для нанесення повітряних ударів, а також роботизовані машини для дезактивації дорожніх бомб та інших вибухових засобів. Але існуюче покоління роботів все ще є дистанційно кероване людиною. Зараз дослідники працюють над проектом робота-солдата, який зможе самостійно ідентифікувати ворожі цілі і розрізняти їх типи: танки, піхота або мирні цілі, наприклад, машини швидкої допомоги.

Колін АЛЛЕН вважає, що необхідно програмувати роботів з урахуванням етичних норм. "Це потрібно продумати заздалегідь, – говорить він. – Хоча і зараз у нас є комп'ютери, які можуть приймати рішення. Наприклад, підтверджують або відхиляють операції з кредитними картками, а також використовуються в медицині".

Професор Шеффілдського університету Ноель ШАРКО різко негативно ставиться до цього напрямку досліджень США. "Від однієї думки про таке у мене мурашки біжать по шкірі. Сама ідея робота, який приймає рішення про знищення людини, є просто жахливою", – зазначає він.

Джерело: The Daily Telegraph, UK
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі