друкувати


Галілео міг помилятись через поганий зір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 12:22:53

Група британських та італійських вчених просить дозвіл на ексгумацію тіла Галілео ГАЛІЛЕЯ, щоб з'ясувати, яку роль зіграли проблеми із зором в його відкриттях. Знаменитого середньовічного ученого називають батьком астрономії. Проте відомо, що до часу своєї смерті в 1642 році він повністю осліпнув. Але до цього ГАЛІЛЕЙ невпізнанно змінив науку про небесні тіла. Його спостереження довели, що Земля обертається навколо Сонця.

До нього про це написав польський вчений Микола КОПЕРНИК. ГАЛІЛЕЙ лише підтвердив теорію КОПЕРНИКА, чим викликав гнів католицької церкви. Суд інквізиції над ГАЛІЛЕЄМ, на якому він розкаявся, став віховим в історії науки.

Разом з тим, відомо, що у ГАЛІЛЕЯ протягом багатьох років були проблеми із зором, які, як припускають вчені, стали причиною очевидних помилок. Наприклад, в одній зі своїх ранніх робіт про Сатурн ГАЛІЛЕЙ вважав, що ця планета не кругла, а має роздуті, витягнуті "боки", так він намагався пояснити кільця Сатурну.

ГАЛІЛЕЙ похований у Флоренції. Дослідники хочуть викопати тіло вченого і провести аналіз ДНК. За їхніми словами, це допоможе з'ясувати, на яке саме захворювання страждав астроном.

"Якби ми точно знали, що за проблема була у нього зі зором, ми могли б за допомогою комп'ютерного моделювання спробувати з'ясувати, що саме бачив ГАЛІЛЕЙ, дивлячись в свій телескоп", - вважає директор Музею історії і Науки у Флоренції Паоло ГАЛУЦЦІ.

На думку доктора Пітера УОТСОНА, офтальмолога з лікарні Університету Адденбрука в Кембріджі, який вивчав листи, портрети і почерк ГАЛІЛЕЯ, зір астронома, швидше за все, було пошкоджено не спостереженнями за Сонцем, а хронічними хворобами, в результаті яких він тимчасово оглухнув, а деколи був вимушений проводити тижні в ліжку через болі від артриту.

За іронією долі, дозвіл на ексгумацію повинна дати католицька церква, яка свого часу судила вченого, звинувативши його в єресі, а пізніше була вимушена погодитися з його відкриттями, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі