друкувати


Крига скресла й забила русла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 11:24:51

Буквально за два дні сильного потепління в Закарпатті зійшов увесь сніг. Через це синоптики прогнозують значне підвищення рівня води в річках. Уже сьогодні воно спостерігається на рівні метра-півтора над нульовою позначкою. Погіршує ситуацію льодохід. Уже підтоплені кілька десятків дворогосподарств. І з огляду на все це особливо непокоїться закарпатська влада, бо на цей рік у Державному бюджеті передбачили для Закарпаття на протиповеневий захист усього 16 відсотків від потреби.

Кардинальні зміни погодних умов на Закарпатті додали турботи місцевій владі та закарпатським рятувальникам. Ще кілька днів тому у Закарпатській області лютували морози, а вже сьогодні температура повітря тільки трохи не дотягувала до позначки у 10 градусів зі знаком плюс.

Через потепління почала сходити крига, сформувалися сильні льодові затори. Все це супроводжується великою кількістю опадів, які призводять до швидкоплинного підняття рівня річок та створюють загрозу підтоплення дворогосподарств закарпатців.

Наразі в райцентрі Міжгір’я льодохід уже спричинив викид льодових мас на вулицю, по ній довелося тимчасово припинити проїзд. Потерпає Тячівщина – тут затори льоду досягають кілометра завдовжки, і якщо лід не пройде, то будуть затоплені ще щонайменше 4 десятки будинків. Рятувальники кажуть, що треба залучати екскаватори, але це неможливо зробити через перезволоження ґрунту та круті схили річок. Крім того, вже зараз підтоплені 12 дворогосподарств закарпатців.

Про те, що роблять у цій ситуації закарпатські рятувальники, розповідає помічник начальника Головного управління МНС в Закарпатській області Ярослав БАБЯК: "Різка зміна температури повітря створила ідеальні умови для скресання криги, льодоходу, і в місцях, де річки мають звужене русло, почали утворюватися льодові затори. Там, де дуже сильні затори, й через це вода почала виходити з русла, ми намагаємося застосовувати спеціальну інженерну техніку і вибухівку. В одному місці вчора підірвали затор льоду, вода пройшла, і річка майже одразу повернулася в свої береги".

Фінансисти Закарпаття вже говорять про те, що для області зменшення фінансування протиповеневої програми — це велика проблема. І це після минулорічної повені, яка завдала шкоди 4 районам Закарпаття на 170 мільйонів гривень!

Начальник головного фінансового управління Закарпатської ОДА Петро ЛАЗАР розповів, що на фінансування протиповеневої програми "Тиса" цього року із Держбюджету мали надати 220 мільйонів, а передбачили всього 37. Та й ці гроші закладені у спецфонді, який невідомо чи наповниться. Іще 50 мільйонів нібито закладені в стабілізаційному фонді, але і його наповнення під сумнівом.

Закарпатська влада каже, що буде шукати кошти на завершення найневідкладніших будівництв (дамб тощо) в обласному бюджеті, але й він дуже обмежений , повідомляє Радіо Свобода .

Обговорити на форумі