друкувати


Phoenix Capital прогнозує: Курс долара досягне 15 грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 10:25:05

Експерти Phoenix Capital залишають без змін прогноз середнього обмінного курсу на 2009 рік на рівні 12 грн за долар, але очікують зсуву піка курсу на травень-липень, коли він може досягти значення 15 грн за одиницю американської валюти.

У повідомленні Phoenix Capital відзначається, що раніше максимальне значення курсу долара очікувалося на кінець третього кварталу 2009 року.

"Такий зсув пов'язаний, у першу чергу, з тим, що ціна на газ для першого кварталу 2009 року $350 за тис. кубометрів значно перевищує попередні прогнози, згідно з якими ціна на весь рік буде залишатися в межах $230-250 за тис. кубометрів", – говорить аналітик компанії Андрій НЕСТЕРУК.

Так, за розрахунками експертів Phoenix Capital, середня ціна на газ для України складе все ті ж прогнозовані раніше $245 за тис. кубів, але перший квартал буде "зовсім іншим", що й визначить зсув піка обмінного курсу.

Оскільки деталі угоди між Україною та Росією, опубліковані вчора в пресі, не дають відповіді на запитання, скільки буде коштувати газ, аналітичний відділ компанії зробив власні розрахунки.

"У результаті ми прийшли до наступних цифр: в 1 кварталі газ для України буде коштувати $350 за тис. кубів; в 2 кварталі - $260; в 3 кварталі - $180 ; в 4 кварталі - $190", - пояснює Андрій НЕСТЕРУК.

Також у звіті Phoenix Capital відзначається, що умови угоди зроблять негативний ефект не тільки на курс гривні, хімічну галузь і здатність держави обслуговувати зовнішні зобов'язання через різке підвищення цін на газ у першому кварталі 2009 року.

"Хоча, саме по собі досягнення домовленостей щодо постачання і транзиту між Україною і Росією безсумнівно позитивний фактор, оскільки додає економічної та політичної стабільності", - мова йде у звіті , повідомляють Фінанси.ua.

Обговорити на форумі