друкувати


Будинки для жертв потопу можуть продати з аукціону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 12:11:53

20 сімей з Галича на Івано-Франківщині, що залишилися без даху після літньої повені, все ще "бомжують". Будинки, в які вони повинні були вселитися ще 15 листопада, а потім дату новосілля перенесли на середину січня, до сих пір недобудовані. Як розповів нам місцевий журналіст Іван ПОНЮК, за неофіційною інформацією, будинки, призначені для жертв потопу, місцева влада нібито хоче продати з аукціону за ринковою ціною. Постраждалі від повені бояться, що можуть залишитися без житла.

Люди вже півроку живуть у родичів і знайомих, а дехто - навіть у своїх затоплених будинках. У Олесі ШЕЛЕСТЯК з двома маленькими дітьми не було іншого вибору, як залишитися в развалюсі. "Дім прогнив, він ось-ось може впасти. Ми трохи "залатали" дах, як могли. Скільки ще буде продовжуватися цей кошмар?!" - Не стримує сліз жінка. У підвішеному стані - ще 19 родин: тепер вони вже не знають, коли справлять новосілля і чи буде воно взагалі. Люди кажуть, що будинки вже майже готові, в деяких залишилося провести внутрішні оздоблювальні роботи. "Оселі цегляні, добротні, двоповерхові. Для кожної родини призначалося по три кімнати з гаражем. Ходять чутки, що будівництво спеціально затягують, щоб продати будинки, мовляв, ми перестанемо чекати й самі якось влаштуємося, а нас "кинуть", - говорить одна з потерпілих. Мешканці ж села Дубовці того ж Галицького району запевняють, що їм не доплатили за повінь. Люди вже не раз перекривали дорогу, але перерахунку їм так і не зробили.

Місцева влада запевняє, що будівництво заморожено з-за кризи, мовляв, не вистачає фінансування. Будівельники скаржаться, що їм не доплатили, тому не продовжують роботу. З'явилася й інша проблема. "Галицька адміністрація не уклала з постраждалими нотаріально засвідчених договорів. Районна влада були зобов'язана простежити, щоб усі люди написали заяви про те, що вони обирають замість грошових компенсацій будинки. Вони цього не зробили, і тепер виникла проблема - треба знову їхати по селах і збирати розписки, складати переліки", - говорить прес-секретар губернатора Івано-Франківської області Ігор МАРКІСЬКИЙ. На питання, чому не скористатися старими списками без додаткових заяв і не видати людям ордери, в обладміністрації лише відповідають, що "положено із заявами".

Автор: Александра ХАРЧЕНКО
Фото Іван ПОНЮК (galych.info): Майже добудовані будинки так і не побачили своїх господарів
Джерело: СЕГОДНЯ
Обговорити на форумі