друкувати


Rzeczpospolita: ЄС програв з Кремлем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 04:59:47

"Rzeczpospolita" помістила статтю знавця військової справи, генерала Станіслава Козєя "Європейський Союз програв з Кремлем". У ній читаємо, що при нагоді газової війни з Україною Кремль вирішив випробувати відпорність Європейської Співдружності на енергетичний шантаж, солідарність та однодумність. Випробування не вийшло для ЄС найкраще. Автор допису задумується, чи будуть зроблені з цього висновки.

"Це перемога Росії, але за ціну економічної вірогідності, особливо як постачальниці енергії. Цікаво, чи Росія собі це усвідомлює? Чи хід і результати кризи вплинуть на виправлення її дотеперішнього курсу?" – запитує автор у щоденнику "Rzeczpospolita".

"Україна, хоча виходить з конфлікту побитою, то, однак, з лицем. Економічно послаблена, а на додачу політично здискредитована в очах Заходу – як простір, непевний для стратегічних інтересів. Але Україна відповіла на виклик Росії, з гідною подиву рішучістю. Це, мабуть, перша стратегічна битва України як держави за повну незалежність і суверенність. На жаль, вона була самотньою, з противником, який мав перевагу".

Тому, що Україна виразно у ній не програла, можна сказати, що вона перемогла – вважає автор. Хоча, напевне, вона заплатить за це опізненням шансів на розвиток і приєднання до Заходу. Але якби зазнала очевидної поразки, тоді настало б уподібнення політичної та стратегічної позиції України до білоруського зразка, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі