друкувати


Зовсім як в Америці?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 02:49:43

Уже більше десяти років світ чекає від російської авіакосмічної галузі створення винищувача п'ятого покоління, який прийшов би на зміну МіГ-29 та Су-27/Су-30, що розроблені більше 25 років тому і став аналогом літакам Lockheed Martin F-22A Raptor та F-35 Lighting II Joint Strike Fighter (JSF). Проект, до якого підключена практична вся російська військово-авіаційна промисловість, називається ПАК-ФА (Перспективний авіаційний комплекс фронтового авіації).

У конструкторському бюро прототип отримав позначення Т-50. Збірка літака почалася на Комсомольському-на-Амурі авіаційному виробничому об'єднанні (КНААПО) у Хабаровському краї на Далекому Сході Росії. На заводі КНААПО робота кипить, і перший політ літака запланований на 2009 – найпізніше на 2010 рік, повідомляє джерело, близьке до програми.

Поява російського винищувача п'ятого покоління повинна стати бальзамом на душу ВПС США, які давно прагнуть скористатися цією програмою як жупелом, щоб виправдати придбання нових F-22A та фінансування програми F-35. Але в пентагонівському департаменті ВПС ще рано обкладати шампанське льодом. За іронією долі ПАК-ФА, схоже, проходить той же самий болісний шлях від першого польоту до прийняття на озброєння, який розпочався з вибору прототипу YF-22 на початку 1990-х.

"Під час випробувальних польотів YF-22 і [Northrop-McDonnell-Douglas] YF-23 "переможцем" була визнана розробка Lockheed, незважаючи на те, що літак-прототип не продемонструвала якостей "невидимки", не мав на випробуваннях працюючого радара і комплекту авіоніки і не подолав звуковий бар'єр без застосування форсажу. Так що на демонстраційних польотах "випробовувалися" тільки аеродинамічна конструкція", – говорить американський спеціаліст з авіації та технології "стелс" Джим СТІВЕНСОН (Jim STEVENSON). СТІВЕНСОН – автор численних статей про F-22A, а також докладних досліджень, присвячених розробці F-18 і злополучному проекту A-12.

"По суті, ВВС США вибрали переможця, а потім сказали: ну, раз ви офіційно перемогли, то йдіть і розробляти літак, на що пішло ще 14 з половиною років від першого демонстраційного польоту практично порожніх прототипів до офіційного прийняття F-22A на озброєння наприкінці 2005 року", – говорить Стівенсон.

Схоже, ПАК-ФА чекає така ж доля. Прототип здійснить перший політ у найближчі рік-півтора, але, мабуть, ці демонстраційні польоти – як і у випадку з F-22A – покажуть, що він не відповідає майже ні одному з оперативних вимог російських ВВС.

Представники російської авіаційні промисловості, що мають відношення до програми, повідомили THE WEEKLY STANDARD, що "встановлений на літаку радар від конструкторського бюро НІІП буде варіантом радара "Ірбіс-Е" з пасивною фазованою антеною радаром(ПФАР), яким оснащений літак Су-35, а ні активною фазованою антеною радаром (Атара), як того вимагають умови програми. Двигуном буде модернізований варіант встановленого на Су-27 двигуна АЛ-31Ф третьої серії, а не розробка наступного покоління АЛ-41Ф1. Що стосується авіоніки, то систем нового покоління то тут вони теж буду лиш трохи.

У середині 2007 р. генеральний директор компанії Сухой Міхаіл ПОГОСЯН та інші високопоставлені представники російської авіаційної галузі, згладжуючи очікування, натякали на те, що ці бортові системи, можливо, не будуть готові до першого польоту літака-прототипу, і він буде оснащений ними пізніше. Відповідаючи на питання про розробку двигуна під час авіашоу у Ле Бурже під Парижем у червні 2007 року, ПОГОСЯН заявив, що "оскільки серійне виробництво охоплює період у 30 років, і ще 30 років складає термін служби, двигун і інші системи за час серійного виробництва суттєво зміняться. Це нормально."

Відповідно до поділу праці, встановленим для ПАК-ФА, на заводі КНААПО буде здійснюватися остаточна збірка. Новосибирский завод НАПО ім.ЧКАЛОВА буде поставляти носову частину та інші компоненти з вуглепластику. Але, як раніше повідомляли THE WEEKLY STANDARD у Новосибірську, "планів розміщення великої частки виробництва [ПАК-ФА] у Новосибірську немає – в значній мірі з-за характеру місцевої робочої сили у нас в Сибіру. Оскільки в даний час тут в Новосибірську стільки комерційних компаній, що при такій конкуренції з боку приватного сектору надто складно залучити достатньо талановитих інженерів".

Але проблеми з робочою силою – лише одна з тих труднощів, з якими стикається сьогодні російська оборонна промисловість. Серед них нерозуміння Урядом проблем галузі, відсутність інвестицій і технологічні труднощі – від них буквально вимагають, як каже стара байка, "вити шнури з піску".

Прикладом був недавній телеміст на російському державному телебаченні, в ході якого Прем'єр-міністр Росії Владімір ПУТІН, відповідаючи на запитання телеглядача про програму ПАК-ФА, заявив, що "ми розробляємо такі літаки, робота йде за планом. Впевнений, що в російських Збройних Силах вони з'являться, і дуже б хотілося, щоб вони з'явилися вчасно".

Вимагаючи, щоб ПАК-ФА з'явився вчасно, ПУТІН і компанія демонструють, що вони присвятили недостатньо часу читанню доповідей на тему "Чому Совєтський Союз зник як держава". Правило номер один говорить, що бажаного результату не можна досягти одним лише прийняттям відповідного указу. Хоча в травні 2007 року Віце-прем'єр і голова правління російської Об'єднаної авіабудівної корпорації (ОАК) Сєргєй ІВАНОВ заявив, що ПОГОСЯН "підтвердив, що прототип здійснить свій перший політ в кінці 2008 року", але із-за цих технологічних перешкод він відбудеться як мінімум на рік пізніше.

"Найбільш ймовірне найближче майбутнє ПАК-ФА таке, що демонстраційні прототипи здійснять ряд польотів – як у випадку з МФІ 1.44 МІКОЯНА і С-37/Су-47 СУХОГО – а потім реалізація програми сповільниться або взагалі припиниться, поки галузь буде намагатися закінчити розробку цих бортових систем", – говорить один московський аналітик, знайомий з програмою.

Загальна думка представників промисловості, які розмовляли з THE WEEKLY STANDARD, таке, що подолання цих технологічних ускладнень в значній мірі залежить від того, чи будуть підключені закордонні партнери – і їх фінанси. Розробка авіоніки і компонентів радара вимагатиме значних інвестицій в російську електронну промисловість, якій вже багато років не приділяється достатньої уваги. У Росії, яка переживає в даний час найважчу економічну криза після гіперінфляції 1990-х, просто немає ресурсів, необхідних для того, щоб ввести її обшарпану військово-промислову базу в XXI сторіччя. За найоптимістинішими оцінками, серійні літаки-ПАК ФА надійдуть у ВВС не раніше 2016 році, а закордонні покупці отримають цей літак набагато пізніше.

Раніше у Росії були надії на те, що в якості партнера по програмі їй вдасться залучити Бразилію. Заклопотаність тим, що товариш-президент Уго ЧАВЕС із сусідньої Венесуели набуває стільки сучасного російського озброєння, Бразилія, найбільша країна Південної Америки, вирішила приступити до масштабної модернізації своїх давно застарілих ВВС. Росія сподівалася переконати Бразилію приєднатися до програми ПАК-ФА, але президент Росії Дмітрій МЄДВЄДЄВ, який відвідав минулого року Бразилію з державним візитом, не переконав адміністрацію президента Луїса Інасіо Лула да СІЛВА підключитися до проекту.

Російські офіційні особи пропонували ВПС Бразилії придбати партію літаків Су-35, а потім взяти участь у розробці ПАК-ФА, однак командувач ВПС Жуніті САІТО (Juniti SAITO) заявив: "Не хочу чорнити імідж СУХОГО, але проект не відповідає нашим потребам". Переклад: Бразилія не в змозі фінансувати розробку російського винищувача, який ще не виробляється і нескоро буде вироблятися – їй потрібно те, що вона може взяти із прилавка вже зараз.

ВПС Бразилії, раніше відсторонили Су-35 від конкурсу FX-2, при цьому заявили, що винищувачі СУХОГО були виключені з програми через компроміси, на які довелося б йти у плані передачі технології. Ця ситуація майже прямо протилежна тому, що було кілька років тому, коли Су-35 пройшов в останній раунд конкурсу FX-2, перш ніж програма перейшла в стан невизначеності. Тим часом, Росія почала втрачати технологічну перевагу, що робило її настільки привабливою для зарубіжних покупців, а в нинішніх умовах у них навряд чи знайдуться фінансові кошти для виправлення цієї ситуації.

Представник однієї з компаній-партнерів по-ПАК ФА заявив THE WEEKLY STANDARD, що "ситуація дуже проста. В даний час єдиним в світі винищувачем п'ятого покоління, що знаходяться в строю, є F-22A. Такий стан речей навряд чи зміниться в найближчому майбутньому".

Автор: Рейбен ДЖОНСОН (Reuben F. JOHNSON), регулярний автор THE WEEKLY STANDARD Online
Джерело: The Weekly Standard, США
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі