друкувати


Ю.КОСТЕНКО: Прикро, що наша прем’єр-міністр дякувала ПУТІНУ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 01:44:04

"ПУТІН в черговий раз нагнув Україну, точніше, деяких її посадовців", – констатував народний депутат України, член парламентського Комітету з питань ПЕК, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. Так в інтерв‘ю "Главреду" політик прокоментував підписані між Нафтогазом і Газпромом документи, в яких на поточний рік передбачено 20% знижку ціни на газ для України при збереженні ставки транзиту.

Аргументуючи свою позицію, КОСТЕНКО підкреслив, що "це абсолютно несправедлива ціна, враховуючи, що ми мали меморандум про трирічний період переходу на європейські ціни". По-друге, зауважив він, "ті самі європейські країни, – такі як Словаччина, Угорщина – отримують газ набагато дешевше, десь в межах 250-280 доларів за тисячу кубів". По-третє, вказав політик, "якщо вже йдеться про європейську формулу ціни газу, то треба було б одразу вийти на європейську формулу транзиту, а не зберігати транзит радянський при ціні європейській"

Разом з тим, перехід у стосунках з Росією до європейських норм, КОСТЕНКО назвав позитивним рішенням для України. "Я хочу нагадати, що уже в другому кварталі ціна російського газу буде прив’язуватись до низької ціни на нафту. І коли зараз ціна на нафту падає до 30 доларів за барель на світових ринках, то у другому кварталі ціна газу повинна впасти як мінімум удвічі. А відтак, це вже буде не 360, а 180-190 доларів за тисячу кубів. Тому треба протриматися", – зазначив лідер УНП.

При цьому він наголосив на необхідності "компенсувати ціновий удар по інтересах України власними ресурсами". "У нас є закачаний газ у сховищах. Треба сьогодні мінімально використовувати російський газ, а в основному – український, бо він закачувався у минулому році за ціною 179 доларів. А вже з другого кварталу за європейською формулою перейти на удвічі нижчі ціни, і все в нас буде добре", – підкреслив народний депутат України, член парламентського Комітету з питань ПЕК, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО в інтерв‘ю "Главреду".

Автор: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі