друкувати


ФІРТАШ відмовився від нагороди з рук Президента?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 11:52:16

У четвер, у День соборності України вибухнула інформаційна сенсація. Президент має нагородити орденом за заслуги третього ступеня одного зі співвласників скандальновідомої компанії "РосУкрЕнерго". Про це повідомила запекла опонентка ФІРТАША Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО. Проте сам Дмитро ФІРТАШ на вручення нагород у Батурин не з’явився.

Прізвище Дмитра ФІРТАША широко стало відомо громадськості у 2006 році, коли з’ясувалася, що саме йому належить 45-відсоткова частка компанії "РосУкрЕнерго", яка тоді стала газовим посередником між російським "Газпромом" та "Нафтогазом України". Після того, як три роки тому були укладені нові українсько-російські газові угоди і на ринку з’явилася компанія "РосУкрЕнерго", це стало приводом для низки політичних скандалів та різких заяв.

Проти присутності на газовому ринку цього посередника різко виступила тодішня опозиціонерка Юлія ТИМОШЕНКО. Яка, після того як стало відомо про причетність ФІРТАША до "РосУкрЕнерго", неодноразово звинувачувала Президента Віктора ЮЩЕНКА в лобіюванні інтересів цієї компанії. Саме вона сьогодні заявила про орден за заслуги третього ступеня, який Дмитро ФІРТАШ начебто має отримати від Президента ЮЩЕНКА.

"Сьогодні корупціонеру №1 Дмитру ФІРТАШУ Президент країни планує вручити державну нагороду за заслуги третього ступеня. Думаю, що пан ФІРТАШ трохи не дотягнув до першого ступеня, йому ще потрібно трішечки пофінансувати політичну діяльність українського бомонду", – зазначила Юлія ТИМОШЕНКО.

У Секретаріаті Президента підтвердили, що Дмитра ФІРТАША планували нагородити орденом за вагомий внесок у створення Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця".

"Передбачалося нагородження за саму побудову ФІРТАША. У списку були прізвища 5-6 підприємців та бізнесменів, які виділяли власні кошти на побудову Батурина та інших культурних об’єктів Президента", – зазначила керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента Лариса МУДРАК.

Президент вручав нагороди у Батурині, проте Дмитро ФІРТАШ на святкування не з’явився. Немає його прізвища і в президентському Указі. Очевидно, зазначає пані МУДРАК, ФІРТАШ просто відмовився від цієї нагороди.

Експерти ж нічого дивного у тому, що ФІРТАШУ Президент хотів дати нагороду не бачать. Ще не такі отримували, каже політолог Кость БОНДАРЕНКО: "Якщо свого часу орден з рук Президента отримав Борис КОЛЕСНИКОВ, якого нова "помаранчева" влада спочатку намагалася посадити до в’язниці, то, думаю, ФІРТАШ не виглядає людиною, яка не може претендувати на орден із рук Президента".

Раніше Президент вручив низку нагород колишнім своїм опонентам, на адресу яких висловлював не одну різку заяву та звинувачення, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі