друкувати


Нафтопереробна промисловість Прикарпаття зупинилась

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-22 11:13:36

Нафтопереробне підприємство "Нафтохімік Прикарпаття" в Надвірній Івано-Франківської області зупинило роботу. Через місяць це ж чекає на Дрогобицький НПЗ "Галичина" на Львівщині. Причина не в газі. Західноукраїнським нафтопереробним підприємствам не вистачає сировини, щоб випускати продукцію, яка відповідає стандартам. А відповідна система очистки нафти буде лише після реконструкції і модернізації заводів, яка завершиться за три роки. Наразі підприємства працюють половину календарного року і є загроза повної консервації на час реконструкції. Без роботи може залишитися 3,5 тисяч працівників Івано-Франківської та Львівської областей.

Надвірнянський "Нафтохімік Прикарпаття" зупинив роботу. Дрогобицький НПЗ "Галичина" запрацював після перерви, під час якої нагромаджував сировину, та це максимум до кінця лютого і теж зупиниться. В обох підприємств однакові причини, чому працюють від сили половину календарного року, зазначає голова правління "Галичини", який перед тим був керівником "Нафтохіміка Прикарпаття", депутат Івано-Франківської обласної ради Олександр ЛАЗОРКО.

"Недостатня кількість нафтової сировини малосірнистої, з якої б вироблялося дизпаливо і бензин згідно ГОСТів, які сьогодні працюють в Україні", – каже він.

Українські стандарти повинні відповідати європейським. Від 1 січня минулого року почали діяти нові українські стандарти якості палива. Зі вступом до СОТ ми повинні "підтягувати" їх до європейських. Нормативними документами визначено випуск дизпалива з сіркою до 0,2%, а не 0,5%, як раніше. Пов’язане це зі шкідливістю сірки, говорить інспектор відділу державного нагляду за дотриманням стандартів, норм та правил ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" Андрій ГУДИМА.

"Сірка – тут два види шкідливості. Перше, це на довкілля наше. Друге, це для двигуна автомобіля. Нормативним документом ДСТУ 386899 "Паливо дизельне. Технічні умови" було передбачено виробляти паливо дизельне четвертого виду, призначене тільки для сільськогосподарської спеціальної техніки, двом нашим НПЗ – Надвірнянському і Дрогобицькому. 1 січня 2009 року даний дозвіл втратив свою актуальність, – розповів пан ГУДИМА.

Пропозиції на час реконструкції. Необхідна для досягнення потрібних показників система гідроочистки дизельного палива буде лише після реконструкції підприємств. А наразі на "Нафтохіміку Прикарпаття" та "Галичині" випуск дизпалива з сіркою до 0,2% можливий тільки з української нафти. Її недостатньо, тому змушені докуповувати російську сировину, але тоді не вкладаються у ці показники. Тож доводиться зупинятися і накопичувати малосірнисту нафту. І є загроза повної консервації до часу, поки не закінчиться реконструкція і модернізація, яку зараз проводять на заводах і мають завершити за три роки.

На цей період Олександр ЛАЗОРКО пропонує такі заходи: "Перше. Або дозволити нам користуватися ГОСТом із продовженням термінів забезпечення вмісту сірки 0,5% до кінця 2011 року і відповідно ми включаємо гідроочистки і чистимо його до показника "євро-5" навіть, а не "євро-3", як це дозволено в Україні. А друге: протягом цих трьох років все-таки забезпечити терміново аверсний режим трубопроводу Одеса-Броди з поставкою на наші підприємства каспійської малосірнистої нафти, яка дозволить нам випуск ГОСТівських нафтопродуктів".

Можливі скорочення і зменшення бюджетних надходжень. Минулого року обидва заводи направили відповідні листи та запити до уряду і Міністерства палива та енергетики, до Прем’єр-міністра і Президента України. Із такими ж листами зверталися керівники обох областей – Львівської та Івано-Франківської. Але позитивного результату немає.

Між тим, коментуючи останні звинувачення Прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО, що на Івано-Франківщині найбільший спад виробництва, голова обласної держадміністрації Микола ПАЛІЙЧУК це пов’язує саме з "Нафтохіміком Прикарпаття" і звинувачує уряд.

"Насправді винен у спаді росту промислового виробництва в області уряд Юлії ТИМОШЕНКО, який у січні 2008 року прийняв постанову про заборону випуску дизельного палива із вмістом сірки більше як 0,2%, що спричинило зупинку "Нафтохіміка Прикарпаття". У 2007 році завод переробив до 2,5 мільфона тонн нафти, у 2008-му – тільки 450 тисяч тонн. Якщо б дозволили аверсний режим нафтопроводу Одеса-Броди, ми б заповнили наш завод каспійською нафтою і 4 мільйонів тонн у рік ми би переробляли, завод би працював", – зазначив Микола ПАЛІЙЧУК.

Консервація двох західноукраїнських нафтопереробних заводів викличе скорочення 3,5 тисячі працівників і як мінімум недоотримання півмільярда гривень податків по року від двох заводів. Це вплине і на стратегічну енергетичну безпеку України, адже "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина" забезпечують певний відсоток нафтопродуктів, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі