друкувати


Не підходь зі скальпелем до серця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 02:00:19

До кінця цього тижня в обласній клінічній лікарні розпочнуться складні операції без скальпеля та розрізів для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Усе робитимуть через пункцію стегнової артерії без глибокого наркозу. На 2-3 день пацієнтам дозволять вставати з ліжка.

Це стало можливим за допомогою нового апарата, який нещодавно сюди, вперше на Прикарпатті, привезли. До цього такі операції робили тільки в небагатьох клініках України. Останню з розробок французьких фахівців придбали за кошти обласної лікарні. Про вартість новинки медики не розповідають. Кажуть, аби тільки людям допомагало.

Найскладнішими стануть операції на коронарних артеріях. Лікуватимуть стенокардію та ішемічну хворобу серця. Окрім того, апарат дає можливість обстежувати абсолютно всі судини головного мозку, і таким чином запобігти інсультам, тромбозам та крововиливам.

На рік можна буде зробити близько двох тисяч операцій. Щоправда ця процедура недешева. Та прикарпатські медики хочуть, аби відповідне міністерство дозволило, щоб частково витрати на лікування компенсувалися за державні кошти.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі