друкувати


Як коломийські банки приваблюють потенційних клієнтів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 01:49:49

Ще ніколи банки не були такими прихильними до мене. То все надзвонювали останнім часом, нагадували, що пора заплатити по кредиту. Або безособово, з допомогою СМС, повідомляли, що кредитною лінією я скористатись не зможу (і навіть не вибачались). А це учора дістаю з поштової скриньки дорогий барвистий конверт. У ньому на гарному фірмовому бланку – сповнене поваги звернення до мене, коханої:

"Шановна! У співпраці з нами ви зарекомендували себе як відповідальний та чесний Клієнт. Спеціально для Вас ми підготували унікальні пропозиції. Ми готові надати Вам кредит на спеціальних умовах, що на 11% дешевше від стандартних умов кредитування. Якщо Ви вже маєте діючий кредит, то можете погасити його за рахунок оформлення нового, на вигідніших умовах, та отримати додаткові кошти на руки. Ми готові довіритись вашій рекомендації та запропонувати Вашим знайомим кредит чи депозит на спеціальних умовах… Довіра зростає – ціна падає!!!"

Не скажу, що одразу купилась на заманливу пропозицію, але самолюбство моє втішилось: нарешті не я бігаю по банках, а вони за мною. І справді, одразу після листа надійшло СМС – повідомлення: банк, у якому я отримую зарплатню і маю кредитну лінію (але якою не можу скористатись!) пропонував зробити вклад "Ощадний" - з гарними відсотками і можливістю знімати частину грошей по потребі.

Ще один банк, у якому я теж погашаю кредитну лінію і одночасно сплачую кредит за побутову техніку, запропонував стати учасником безпрецедентного розіграшу подарунків у рамках акції "Від тисячі до мільйона – один крок!". Умова – треба відкрити депозит і за кожну тисячу гривень чи 200 доларів (євро) отримати сертифікат з унікальним номером. А той сертифікат дає можливість виграти 28 лютого у прямому ефірі телеканалу "Інтер" цілу купу призів: мільйон гривень, житло у Києві, автомобілі, навчання у престижних вузах, турпутівки, побутову техніку…

Що ж, усе дуже просто: депозити нині – чи не єдиний інвестиційний інструмент, яким банки можуть підтримувати свою фінансову активність. Ото й вигадують наввипередки різні акції, щоби привабити потенційних клієнтів. Якщо зайнятись пошуком вигідних пропозицій, то можна надибати справді гарні. Скажімо, "Райффайзен Банк Аваль" відкриє депозит під 17,5 % річних. "Приватбанк" візьме ваші гроші під вищі відсотки: 18,5 плюс бонуси від 0, 5 до 5 % , та ще й пластикову картку з 250 гривнями безвідсоткового кредиту на додачу. "Надра", "Укрсоцбанк", "Плюс банк" я уже згадувала. Добре нині відкривати депозит у "Форумі" - вклад до запитання "Вільний рух" дозволяє без обмежень поповнювати рахунок, знімати необхідну суму і отримувати свої відсотки щомісяця.

Але. Навряд чи такими несподіваними щедротами банкам удасться відновити втрачену довіру . Поки існуватимуть заморожені депозити, поки люди не заберуть у банків своє – сподіватись, що хтось понесе їм свої статки навіть на фантастично вигідних умовах – марна справа. Втіха одна – нехай тепер вони за нас поборються!

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі