друкувати


Жнива для КРУ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 12:52:49

Врожай порушень зібрали ревізори Контрольно-ревізійного управління під час ревізій підприємств та установ системи Української академії аграрних наук. Найбільше "порадував" Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва.

Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва Української академії аграрних наук займається селекцією насіння, створенням генобанку хрестоцвітних, вдосконаленням технологій вирощування хрестоцвітних, розробкою технологій приготування високогопротеїнових кормів тощо. У цій сфері Інститут завдав збитків державі на суму більше 927 тисяч гривень. Крім цього, ревізори встановили факти неефективних управлінських дій. Сума упущених вигод склала 107 тисяч гривень, а непродуктивних витрат – 49 тисяч гривень.

Ревізію фінансово-господарської діяльності Інституту АПВ УААН легкою назвати неможна. Працівники КРУ знайшли порушення майже у кожній сфері діяльності наукового закладу.

Одне з найвагоміших порушень – продаж насіння без урахування сортонадбавки. Під час реалізації аграрної продукції за вимогами Міністерства аграрної політики України до ціни насіння має додаватися сортонадбавка. Ревізори ж встановили, що за останні роки ця норма не виконувалася. Внаслідок цього спецфондом установи недоотримано доходів в сумі 839,59 тисяч гривень.

До того ж, в порушення вимог законодавства, не всі партії насіння, призначені для реалізації, мали необхідні сертифікати. Зокрема, за 2005-2007 роки кількість насіння, реалізованого без сертифікатів, склала 24 360 кг тон на загальну суму 343,44 тис грн.

Продавав Інститут насіння, яке не було внесено до державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. "Вторгували" 1 мільйон 117 тисяч гривень. Цей факт також був встановлений контрольними заходами КРУ.

Одним словом, директор Інституту успішно, проте незаконно, проводив реалізацію насіння. Напевно за це себе і нагороджував. Керівник наукового закладу неодноразово, при відсутності погодження з Українською академією аграрних наук, видавав накази щодо власного преміювання та преміювання заступників директора установи. Внаслідок цього зайво було нараховано та виплачено премій на загальну суму більше 43 тисяч гривень.

Під час ревізії також було встановлено, що працівниками біохімічної лабораторії інституту виконувалися роботи з проведення аналізів без проходження відповідної атестації. Але це не заважало заробляти гроші. На проведенні аналізів визначення вмісту в олії ерукованої кислоти у насінні Інститут заробив 82 тисяч гривень.

Це тільки частина порушень, яку виявили ревізори під час проведеного контрольного заходу в Івано-Франківському інституті агропромислового виробництва Української академії аграрних наук. Серед інших - прострочена дебіторська заборгованість, непродуктивні та нецільові витрати, занищена вартість активів, незаконне списання пального, закупівля товарів без тендеру і ще багато чого цікавого. Наводити лад у діяльності Інтитуту буде вже Прокуратура, повідомляє прес-служба КРУ в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі