друкувати


Чим запам'ятається епоха Буша

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 11:52:58

Восьмирічний термін правління Джорджа БУША-молодшого закінчується опівдні 20 січня 2009 року. Чим запам'яталася "епоха Буша" і про що будуть писати в підручниках історії через роки.

Вибори БУША. Президентські вибори в США 2000 року запам'яталися багатьом. Дуже точно хід подій ілюструє популярний в той час анекдот: "2012 рік. Внучка запитує дідуся:" А хто переміг на виборах в США в 2000 році? - Не знаю, вони все ще рахують голоси ". Вибори 43-го президента стали четвертими в історії Штатів, коли переможець виборів програв у кількості голосів виборців. При 6 мільйонів бюлетенів у штаті Флорида перевага в сторону БУША проти Альберта ГОРА під час першого підрахунку голосів виявився всього в тисячу голосів. Слідуючий за цим розгляд та перерахунок припинилися лише через місяць, коли 5 голосами проти 4 Верховний Суд США прийняв рішення припинити перерахунок. Правильним визнали результати останнього підрахунку голосів. 537 чоловік - саме таким виявивилася перевага БУША в кінцевому підсумку у штаті Флорида. Джордж БУШ стає сорок третім президентом, поразившим весь світ своїми висловлюваннями, а у Альберта ГОРА попереду Нобелівська премія та два "Оскара" (за фільм про глобальне потепління "Незручна правда").

Історія не знає умовного способу, але хто знає, що було б зараз у світовій політиці, якщо б на вибори прийшли ті, хто на них не пішов. Ціна навіть одного голосу виявляється занадто високою.

11 вересня БУША. Першим серйозним випробування на посаді президента для БУША виявляються терористичні акти 11 вересня 2001 року. В результаті була оголошена "Війна з тероризмом", метою якої була Піймання Усами бен ЛАДЕНА, керівника афганської організації "Аль-Каїда", і знищення тероризму. Але ось який нюанс. США - єдина країна, засуджена ООН за міжнародний тероризм. War on Terror - право США на атаку будь-якої держави, що Штати підозрюють у тероризмі.

Прямих доказів вини "Аль-Каїди" США так і не надали. Тому таліби, учасники радикального ісламістского руху, який контролював і афганські території, Бен ЛАДЕНА не видали. Ім'я Усами стало прозивним як символ головного терориста світу. Військові операції в Афганістані не припиняються з 2001 року, а їх справжніми причинами називають бажання контролювати поставки наркотиків та нафтові промисли.

Необхідно відзначити, що відразу після 11 вересня довіру американців до президента досягло безпрецедентно високого рівня - дії БУША схвалювали 91 відсоток американців! Нині ж БУШ - найбільш непопулярний президент у сучасній американській історії. 98 відсотків істориків вважають його президентство провальним.

Іракська війна БУША. Конфлікт, який тягнеться з 20 березня 2003 року, вже забрав життя більше 4 тисяч військових і, за різними даними, від 200 тисяч до 1 мільйона чоловік мирних жителів. Офіційна причина початку війни - інформація ЦРУ і наявність у Іраку зброї масового знищення, яке там шукають і не знаходять до сих пір, і підготовка терактів проти США. За неофіційними даними Буш розв'язав цю війну під тиском нафтового лобі з метою контролювати місцеві запаси палива.

Звинувачення уряду США на адресу Іраку не мали під собою ніяких доказів. Навіть розвідка повідомляла БУШУ, що Ірак не має в своєму розпорядженні зброєю масового знищення і не купує уран. Проти військових дій БУША різко висловилися світові лідери: президенти Франції та Росії Жак ШИРАК і Володимир ПУТІН, канцлер Німеччини Герхард ШРЕДЕР. Штати підтримала Великобританія. Потім згоду на війну в Іраку стане одним з головних приводів для критики прем'єра Тоні БЛЕРА.

У результаті конфлікту в Іраку БУШУ вдалося повалити режим Саддам ХУСЕЙНА. 13 грудня 2003 року ХУСЕЙНА заарештували, і 5 листопада 2006 року Вищий кримінальний трибунал Іраку засудив його до смертної кари, спеціально для нього відновленої в Іраку.

Штати повинні вивести свої війська з Іраку до кінця 2011 року. Під час свого останнього візиту до Іраку БУШ заявив, що вторгнення було "необхідним для безпеки США, для надій Іраку і для світу в світі". У відповідь на це президент Іраку Джалал ТАЛАБАНІ назвав Буша "великим другом іракського народу". Ось вам і війна.

"Катріна" БУША. Ще одним серйозним провалом адміністрації Буша вважають ліквідацію наслідків урагану "Катріна" в серпні 2005-го року. Як виявилося, БУШ був попереджений про можливі наслідки урагану, але він сам цей факт намагався не афішувати. Хоча чиновники були занепокоєні можливим проривом дамби біля Нового Орлеана, БУШ заявив: "Ми повністю готові".

Така "готовність" закінчилася плачевно. Ураган пронісся по декількох штатах, але найбільше постраждала Луїзіана. 80 відсотків території міста Новий Орлеан були затоплені. Люди намагалися евакуюватися самостійно, що призвело до величезних заторів і черг на бензозаправці і в магазинах. Але в місті проживала значна кількість бідного населення, яке не могло врятуватися з-за відсутності коштів на дорогу і готелі. Місцеві влади запропонували жителям бідних районів сховатися на стадіоні "Супердом".

А поки в Новому Орлеані хазяйнували мародери, американські ЗМІ почали критику БУША і віце-президента ЧЕЙНІ: під час кризи про захист слабких і бідних просто не подумали.

Збиток від урагану склав астрономічну суму - 100-150 мільярдів доларів. Але ще більший збиток понесла репутація Джорджа БУША. Якщо після терактів 11 вересня довіра до президента була колосальною, то "Катріна" ознаменувала захід ери БУША.

Бушизми БУША. Джордж БУШ за час перебування на посту подарував багато хвилин радості простим смертним, хто слухав його виступи. Обмовки бувають у всіх, але імпровізовані промови БУША особливо пістрявіють географічними та історичними ляпами, вражаючими за своєю логікою висловлюваннями і просто абсурдними заявами. Глибокі пізнання в освоєнні космосу ( "я знаю, що наші місяцеходи літають на Марс"), разюче знання історії ( "саме на цьому тижні у 1989, у Східному Берліні і Лейпцігу почалися протести, до кінця року всі комуністичні диктатури в Центральній Америці пали" ), залізна логіка пропозицій ( "коли я був молодий і безвідповідальний, я був молодий і безвідповідальний").

І ще трохи, без коментарів. "Вона така ж дівчина з західного Техасу, як і я". "Я не частина проблеми. Я - республіканець". "Я думаю, ми всі згодні, що минуле закінчилося". "Уельс? А в якій це країні?". "Хто такий містер Путін?". "Йоу!! БЛЕР!" (так БУШ привітав прем'єр-міністра Великобританії Тоні БЛЕРА на саміті G8). Нам буде без вас скучно, містер БУШ. Так, до речі, вислів "ніжки БУША" ніякого відношення до БУША-молодшого не має, оскільки він з'явилося в результаті торгової угоди між Михайлом ГОРБАЧОВИМ та Джорджем БУШЕМ-старшим.

Черевики БУША. Звичайний кореспондент єгипетського каналу "Аль-Багдада" Мунтазеру аль-ЗЕЙДІ кількома рухами вписав своє ім'я в скрижалі історії. На прес-конференції в Багдаді 14 грудня 2008 року МУНТАЗЕРУ запустив у Джорджа БУША черевики. Президент спритно ухилився. Інцидент був названий "ознакою вільного суспільства", але аль-ЗЕЙДІ, ймовірно, так не вважає: за деякими даними, його затримали. Зламавши при цьому ребро і руку.

Результати цієї події наступні. Стамбульська взуттєва фабрика не справляється з напливом замовлень на "туфлі БУША". Захищати МУНТАЗЕРУ в суді зголосився кращий адвокат Іраку - Халіль ад-ДУЛЕЙМІ, захисник ХУСЕЙНА. Благодійна організація Wa Attassimou журналіста нагородила медаллю за хоробрість.

Восьмирічна епоха БУША закінчувалася досить безглуздо.

Прощання БУША. У своїй прощальній промові Джордж БУШ пообіцяв, що "найгірше, напевно, попереду". Залишивши Барак ОБАМІ парочку розв'язаними війн, найбільшу економічну кризу та недовіру до президента, БУШ-молодший пишається тим, що йому вдалося зробити в сфері антитерористичних акцій і поширення демократії. На його думку, Ірак "пройшов від жорстокого диктаторства та ворожості до Америці до демократії в серці Близького Сходу". Але все це для Джорджа Уокера БУША вже історія і просто не його проблеми. Опівдні 20 січня всі гострі проблеми стануть проблемами Барака ОБАМИ.

Автор: Ірина Чернуха
Джерело: Подробиці
Обговорити на форумі