друкувати


Надсилати запит по-європейськи, а відповідь отримувати радянську?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 04:11:56

16 січня Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект, відповідно до якого українці матимуть можливість звертатися до органів державної влади й місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та отримувати відповідь за допомогою електронної пошти.

Яких благ слід чекати від прийняття законопроекту чи навпаки – це шкодитиме в чомусь громадянам? Ось думки коломиян із цього приводу:

Ірина НЕМІШ, 25 років:
– Можливо, такий законопроект дозволить дещо зекономити час, адже переважно розгляд звернення розтягується на три-чотири місяці через послуги пошти. Також нарешті влада менше витрачатиме паперу, не буде потреби закладати в бюджеті багато грошей на закупівлю інвентарю. Хоча в таке важко повірити.

Петро ВАСИЛЕВСЬКИЙ, 40 років:
– От якщо після прийняття такого закону за наші податки будемо годувати нехай на одного-двох держслужбовців менше, повірю, що Верховна Рада турбується про народ. А якщо це призведе до створення ще одного відділу чи, не дай Бог, управління, наприклад, у міській раді, то краще я буду писати свої запити ручкою і чекати, коли мені чиновник пришле паперову відписку.

Олександр НІНЬОВСЬКИЙ, 30 років:
– І ви вірите, що в нашій державі отак запросто стане легше розв’язувати проблеми? Та навіть сам законопроект створить таку нерозбериху, що ніхто не захоче користуватися цим правом. Напевно, якась європейська конвенція чи суд із прав людини вимагає від наших депутатів, щоб це значилося серед наших законів, а приживеться в Україні чи ні – нікого не цікавить.

Інна САЙКО, 35 років:
– У цивілізованому світі таким правом користуються дуже давно, але там і голосують на виборах за допомогою комп’ютера, не витрачаючи час. Але в нашій країні таке неможливо. Одразу почнуться проблеми, хоча б із електронною поштою. Лист може й не дійти, його посадовець може не відправити, а запевнювати, що все зроблено. І як довести, що правда на твоєму боці?

Дмитро СИВІЦЬКИЙ, 60 років:
– Думаю, що коли звичайні звернення людей, навіть зареєстровані, не завжди доходять до адресата, то електронні взагалі ніхто не буде розглядати. Та й пенсіонери не всі вміють користуватися комп’ютером, а просити когось – занадто клопітна справа.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі