друкувати


Коли заробітчанин потрапляє в біду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 03:58:13

Мова піде про драматичні долі деяких українських заробітчан, які перебуваючи у Польщі нелегально, потрапили у пастку відсутності страхування, захворівши.

Якби на шляху цих українців не зустрілися люди доброї волі, то їхня доля була б мабуть іншою, набагато гіршою. Завдяки мас-медіа, поляки знають про те, що сталося з такими заробітчанами, як Світлана Яковлєва, Оксана Проць чи Віталій Снігур.

Серед тих, хто заопікувався постраждалими заробітчанами волонтерка з Католицької акції з підваршавського Воломина Беата Хойнацька та незалежний журналіст Каєтан Врублевський.

Запитуємо Каєтана, - про сьогоднішню ситуацію тих, кому він допомагає душею і серцем:
- Думаю, сьогодні у найтяжчій ситуації, не говорячи про ситуацію Світлани (наприкінці січня будуть дослідження, які покажуть чи хіміотерапія дала результати чи ні), опинився 26-ти річний хлопець з Тернопільської області Віталій Снігур. Його ситуація вимагає негайної пересадки нирки. Обидві його нирки не функціонують.

Віталій приїхав до Польщі, хотів стати водієм автобуса, проходив медичні обстеження, але виявилося, що здоров'я ні до чого, хлопцеві треба тричі на тиждень робити діаліз.

Коли він дізнався про ситуацію, повернувся в Україну, хотів лікуватися, але в Тернополі не було для нього місця у шпиталі для проведення діалізу найближчі три місяці. Тому він швидко повернувся до Польщі і тут, з допомогою людей доброї волі, йому тричі на тиждень роблять діаліз.

На жаль, він не працює, стан його здоров'я цього не дозволяє, він опинився у дуже скрутній ситуації.

А де сьогодні проживає Віталій Снігур?
- Зараз він мешкає у Варшаві, в Україні проживає неподалік Тернополя, у невеликій місцевості. А тут він зустрів свою українську сусідку, яка ним опікується, готує йому. Але, якщо говорити про опіку, то у Віталія ще в листопаді закінчилася віза і його в Польщі лікують так би мовити, на кредит, - кошти діалізу сягають 10 тисяч злотих і цей рахунок постійно збільшується, тому ми будемо шукати якихось засобів на оплату медичних процедур.

Наприкінці минулого тижня ми склали документи Віталія до Відділення у справах іноземців Воєводського Управління у Варшаві. У його випадку, ми маємо надію, що є можливість так званого конституційного поселення. Тобто бабуся Віталія була полькою, тому польське право надає йому можливість поселення над Віслою. Звичайно, Віталій не хоче втрачати українського громадянства, але цей варіант дозволив би йому тут проживати, мати страхування і найголовніше – лікуватися, отримати на пересадку нирки і можна було б усе зробити швидше, що дозволило б йому повернутися до праці. Взагалі, Віталій, - це чудова, молода людина, за фахом – водій і добре що люди, яких він тут зустрів, опікуються ним.

А як можна зібрати гроші на лікування Віталія?
- Гроші можна виплачувати на той самий рахунок організації Caritas, який уже існує у випадку Оксани чи Світлани, тільки з приміткою "Віталій". Ми маємо надію, що протягом двох тижнів його правова ситуація виясниться і він матиме страхування. Ми звичайно ж, не хочемо, щоб він залишився у Польщі з кількатисячним боргом, який не відомо чи міг би колись відпрацювати. Пріоритет тут один – врятувати його життя.

Це справа Віталія...
- Наступна дуже серйозна ситуація, яка – на щастя - наближається до вирішення – це випадок 20-ти літньої Оксани Проць з-під Самбора, яка у листопаді постраждала від вибуху бутля з газом. Вона сьогодні лежить у військовому шпиталі на вулиці Шасерів у Варшаві. Дівчина більше місяця перебувала в фармакологічному сні у відділені інтенсивної терапії. Тепер вона перебуває на відділенні пластичної хірургії, проводяться чергові операції Оксана почуває себе все краще, вона говорить, вона їсть, ходить і чудово виглядає.

Завдяки зібраним коштам на рахунок Caritas, ми могли вже заплатити за її перебування у відділенні інтенсивної терапії, - це майже 50 тисяч злотих, тобто – майже 16 тисяч доларів. Та на жаль, виходить так, що наступне її лікування буде як мінімум коштувати 100 тисяч злотих. Але, маємо надію зібрати і таку суму. Дотепер люди доброї волі дуже допомогли Оксані.

Ця її ситуація ще тому така трагічна, що взагалі Оксана приїхала у Варшаву до мами, яка у Польщі перебувала вже 8 років і вони тут намагалися заробити на відбудову в Україні своєї хати, яка згоріла. Тому сьогодні вони навіть не дуже мають куди повертатися. У їхньому випадку також були подані документи з розрахунком на отримання так званого толерованого перебування, який зокрема передбачає і страхування. Оксані, з огляду на стан здоров'я, треба ще протягом півтора року перебувати в Польщі.

Ми закликаємо людей доброї волі – кожний гріш, кожна копійка рахується, бо ці люди справді у тяжкій ситуації і їм треба допомогти.

Ви допомагаєте трьох особам, але таких заробітчанських драматичних історій набагато більше?
- Практично в кожному шпиталі, де ми під час зустрічей розмовляємо, з лікарями, чуємо що лікарі часто мають справу з громадянами України і Білорусі, які у Польщі перебувають нелегально. Кошти їхнього лікування величезні, і не про кожний випадок нам вдається дізнатися. А з другого боку, неможливо, щоб усі такі випадки, вирішувалися за допомогою загальнопольського збирання грошей.

Тому ми будемо лобіювати, звертатися до Сейму і уряду у справі якогось системного вирішення цієї справи. Йдеться про те, щоб люди, які прибувають до Польщі, мали страхування, – це по-перше. А друга справа, щоб таким людям, які вже тут перебувають нелегально, надати можливість легалізуватися, або, - виїзду з країни без депортації.

Але, стосовно іноземців-заробітчан юридичних змін у польському законодавстві ніби не спостерігається?
- З того, що ми чули, то цього року у Польщі буде готуватися новий закон про іноземців. Я думаю, що він буде корисніший, ніж дотеперішній, для усіх, хто перебуває тут нелегально.

Ми усвідомлюємо, що це величезна кількість людей. Посилаючись на наш досвід виходить, що це можуть бути сотні тисяч осіб, які позбавлені охорони здоров‘я і так насправді для жодних установ вони просто не існують. Через це вони постійно знаходяться у небезпеці, коли раптом щось станеться, то вони можуть розраховувати виключно на благодійну діяльність.

Ми тепер маємо надію, що найближчими тижнями зареєструємо відповідний Фонд для допомоги заробітчанам, які потрапили в біду, а також безоплатно допомагатиме усім, хто мають якісь юридичні проблеми на території Польщі. Йдеться, наприклад, про продовження перебування на території Польщі чи про легалізацію, чи про отримання візи і так далі.

У справі задіяння Фонду нам допомагає Об‘єднання Українців у Польщі. Багато людей працюють на користь цієї справи, це зичливі і компетентні люди, тож маймо надію, що незабаром ця справа запрацює, як зареєстрований фонд.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі