друкувати


Польща чекає на появу газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 02:50:21

Після укладення російсько-української газової угоди країни Європи чекають на поновлення поставок палива.

У понеділок 19 січня, в присутності прем’єр-міністрів України і Росії Юлії Тимошенко і Владіміра Путіна Нафтогаз і Ґазпром підписали газовий контракт. Коли газ допливе до Польщі, у польській газовій компанії PGNіG – намагався довідати кореспондент ПР Аркадіуш Аугустиняк:

Як досі сценарій, коли минулого тижня Європа чекала на газ, повтроюється, але всі сподіваються, що на цей раз очікування не буде даремним. На думку експертів, з моменту відкриття крану до часу появи газу на газовимірювальній станції "Дроздовичі" на кордоні України та Польщі доведеться чекати від кільканадцяти до тридцяти кількох годин. Все залежить від кількості пального в газопроводах та його тиску. Експерти з-над Вісли згідні, що Польща та Євросоюз повинні зробити все заради диверсифікації джерел постачання енергоносіїв.

Анна Гурська з Осередку Східних Студій вважає, що у завершеному конфлікті про газ між Україною та Росією немає переможця, обидві сторони зазнали поразку. Хто втратив більше, буде відомо після оприлюднення змісту договору, - сказала Ґурська.

Інший знавець східних питань Томаш Хмаль з Інституту Собєського переконує, що для того, щоб в майбутньому уникнути газової кризи ЄС мусить змінити енергетичну політику. Бо, хоч Росія та Україна підписали газову угоду, то проблеми, котра призвела до конфлікту, не вирішено, - зазначив Хмаль.

Поставки газу до кільканадцяти держав ЄС з Росії через територію України були зупинені кілька днів тому. Проблеми з транзатом цього палива у Європу появилися черговий раз, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі