друкувати


Голова ОДА не погодився з критикою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 01:12:11

Серед низки регіонів, що їх днями на нараді з головами облдержадміністрацій і мерами обласних міст скритикувала прем’єр-міністр за зниження промислового виробництва минулого року,було названо й Івано-Франківщину. За словами Юлії ТИМОШЕНКО, наша область з показником 21,5% є рекордсменом спаду.

На закиди прем’єрки голова ОДА Микола ПАЛІЙЧУК, зустрівшись з івано-франківськими журналістами, сказав:

- Тоді, на нараді у Києві, після виступу Юлії ТИМОШЕНКО всі представники ЗМІ вийшли, і я не міг відповісти на ту критику, що ж насправді відбулося, чому в нашій області торік спостерігався спад виробництва і хто в тому винен. А насправді сам уряд Ю. ТИМОШЕНКО винен у тому, що загальмувалося зростання промислового виробництва на Івано-Франківщині. Ось мої аргументи. Кабмін у січні 2008 р. прийняв постанову про заборону випуску дизельного палива із вмістом сірки більш як 0,2%. Це спричинило зупинку ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття ". Якщо надвірнянський завод переробив у 2007 р. 2,5 млн. тонн нафти, то у 2008-му - лише 450 тисяч тонн. Користувався лише нафтою, яка має низький вміст сірки і добувається у нас.

Друге суттєве зауваження. Я звернувся до уряду: якби дозволили роботу нафтопроводу "Одеса - Броди " в реверсному режимі, ми заповнили б ємкості нашого заводу каспійською нафтою і переробляли її по чотири млн. тонн на рік. Тоді б "Нафтохімік Прикарпаття " працював на повну потужність, бо він технологічно готовий до цього. Нині ж російська нафта до Надвірни не надходить, а довозити каспійську технічно немає можливості. Тому якщо відкинути це підприємство, то фактичне зростання промисловості на Івано-Франківщині становило торік 20% - це один із найкращих показників в Україні, це фактично друге місце серед регіонів.

Що стосується проблем калуського ВАТ "Оріана ", то ми теж зверталися до уряду, але жодної відповіді на свої пропозиції так і не отримали. Область розробила комплекс заходів, які необхідно здійснити, щоб запустити калійний завод, магнієве виробництво, - це ми починали ще до кризи. На жаль, уряд на наші проблеми до сьогодні уваги не звернув, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі