друкувати


The Washington Post: Рятувальний круг для ПУТІНА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 12:09:20

Російська економіка валиться, а перша особа в країні думає про власні інтереси. Поки західні уряди гарячково намагаються приборкати економічний спад, Владімір ПУТІН, чию країну нинішні потрясіння торкнулися сильніше, ніж більшість інших держав, реалізує власну антикризову стратеґію. Різниця, однак, полягає у тому, що дії Кремля спрямовані на порятунок однієї людини, – самого пана ПУТІНА – і акцент робиться не стільки на монетарні інструменти, скільки на політичні репресії.

Якщо США і Евроунія останні два місяці розробляли програми надзвичайної фінансової допомоги економіці, то путінський маріонетковий президент та слухняний парламент у цей же період поспіхом "проштампували" нову конституційну поправку, котра збільшує термін перебування глави держави на посаді з чотирьох до шести років. Підписавши на цьому тижні відповідний закон, Президент Дмітрій МЄДВЄДЄВ, можливо, поставив хрест на власному політичному майбутньому. Як стверджують російські аналітики, мета цих змін – дозволити Путіну, чий другий чотирирічний президентський термін закінчився минулої весни, знову обійняти посаду глави держави, тепер вже на 12 років. Деякі вважають, що в найближчому майбутньому МЄДВЕЄДЄВА можуть змусити подати у відставку, щоб ПУТІН повернувся у президентське крісло до того, коли росіяни повною мірою відчують на собі наслідки нестримного падіння нафтових доходів, знецінення національної валюти і масової втечі капіталів.

Інший "антикризовий" законопроект, який очікує мєдвєдєвського підпису, передбачає скасування участі присяжних у судових процесах за звинуваченнями у тероризмі та державній зраді. Подібні звинувачення – улюблений інструмент апаратників з таємної поліції, що оточують ПУТІНА, колишнього оперативника КҐБ; судді, призначені Кремлем, з куди більшою ймовірністю, ніж прості громадяни Росії, будуть виносити за такими справами обвинувальні вироки. Третя ініціатива, яка незабаром буде розглядатися парламентом, покликана розширити юридичне тлумачення державної зради та шпигунської діяльності. У майбутньому кожен, хто вживає "дії, що ставлять під загрозу конституційний лад, суверенітет і територіальну цілісність Росії", може отримати до 20 років в'язниці. Експерти-юристи стверджують, що таке звинувачення може бути пред'явлено критикам ПУТІНА, котрі вступають у контакт з іноземними журналістами та неурядовими організаціями.

Що ж стосується самої економічної кризи, то ПУТІН неодноразово застерігав російські ЗМІ, щоб ті утримувалися від обговорення цієї теми. Так, кілька днів тому він закликав журналістів "не нагнітати страхи і тим більше якусь істерію. У нас немає для цього підстав". У результаті багато росіяни, можливо, мають лише неясне уявлення про те, що російський фондовий ринок у минулому році обвалився на 70 з гаком відсотків, що з серпня інвестори вивели з країни капітали на загальну суму в $190 мільярдів, а держбюджет у 2009 році буде зведено з дефіцитом з-за різкого зниження цін на нафту. "Ситуація складна, але вона далеко не безвихідною, і ми знаємо, що потрібно з цим робити", – заявляє ПУТІН. На ділі ж його Уряд не робить нічого суттєвого для порятунку народного господарства, нинішня влада впала у надмірну залежність від нафтогазового експорту. Однак про майбутнє самого ПУТІНА Уряд дбає з усіх сил – і гарантує, що з кожним, хто встане у нього на дорозі, церемонитися не будуть.

Джерело: The Washington Post, США, редакційна стаття від 4 січня 2009 року
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі