друкувати


Частка прострочених кредитів українців вже навесні зросте до 25%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 11:16:43

За оцінками аналітиків, частка прострочених кредитів українців вже навесні зросте до 25%.

Частка прострочених іпотечних кредитів за грудень 2008 року різко збільшилася і на кінець року склала 15-25% загального іпотечного портфеля українських банків. Такі дані оприлюднило аналітичне агентство "Канзас".

За словами аналітика компанії Дениса Морозова, тенденція збільшення частки проблемних іпотечних кредитів стосується абсолютно всіх банків. "Не можна сказати, що це проблема тільки маленьких банків або тільки великих. Просто великі банки довше можуть приховувати свої проблеми. Але потім, як правило, більше постраждалих", - вважає він.

Водночас представники банківського сектору не приймають на віру дані аналітиків. "Поки я з такими цифрами не можу погодитися. У мене немає аналітичних даних, але по нашому банку поки такого немає - у нас всі кредити обслуговуються, і збільшення прострочення не спостерігається", - каже голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

У той же час банкір не заперечує, що подібні тенденції можуть спостерігатися в інших банків. "Якщо раніше видавалося багато споживчих кредитів без урахування джерел доходів і можливості обслуговування, тоді такі проблеми цілком можуть бути. Потрібно окремо дивитися по кожному банку", - каже він.

Голова правління Імексбанку Олена Герасимова запевняє, що в її банку таких високих показників проблемних кредитів (15-20%) немає, проте не виключає, що "в цілому по банках цілком може бути".

Причину такого стрімкого зростання заборгованості аналітик компанії "Канзас" Денис Морозов бачить не так у важкому місяці, як у тому, що банки цю інформацію просто приховували.

"Це не грудень так вплинув, а швидше кінець року. Банки, щоб не показувати свої проблеми, просто цю інформацію приховували. А зараз це вилазить назовні", - вважає він.

Водночас Гриджук вважає, що приховувати подібну інформацію може бути вигідно лише деяким банкам. "Але для більшості, думаю, ні, тому що в балансі кредитного портфеля є чітке відображення всіх цифр", - упевнений він.

Денис Морозов наполягає, що банкам вигідно приховувати реальний стан справ. Інакше позичальники взагалі перестали б повертати кредити. Проте, на його думку, ситуація може небагато покращитися, якщо зміцниться гривня. "Якщо долар впаде до 7 гривень і зафіксує так на три-чотири місяці, то частка неповернення не збільшуватиметься", - упевнений Морозов. Проте поки на це розраховувати не доводиться, тому, на думку аналітика, варто чекати погіршення становища. "Я думаю, що 25% ми можемо чекати вже навесні-влітку", - прогнозує Морозов, повідомляє TCH.ua.

Обговорити на форумі