друкувати


Газова криза – майстер-клас від ПУТІНА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 06:08:43

Сюжет: льодові газові ігри Росії. Те, як Владімір ПУТІН веде себе в нинішньому газовому скандалі – це божевілля. Він знайшов найефективніший спосіб перетворити зону, яку хотів би вважати зоною російського впливу, в зону, повну країн, які Росію або ненавидять, або їй не довіряють – і у терміновому порядку шукають способи знизити свою залежність від неї. Якщо вже Росія примудрилася розізлити навіть Болгарію, свого найзатятішого прихильника всередині Европейської Унії, котра перетворилася на її самого найярішого критика – то, значить, у Росії дійсно проблеми.

Проміжні підсумки конфлікту ті ж самі, що і на самому початку: неправі і Україна, і Росія, але Росія неправа більше. "Це не наша проблема. Це проблема транзитної країни, і вони повинні її вирішити", – заявив російський Прем'єр лідерам Словаччини, Болгарії та Молдови, по яких перерва у постачанні газу вдарила особливо сильно, так як там зима видалася дуже холодною.

Партнери. "По-моєму, европейські чиновники могли б надати додатковий вплив на цю транзитну країну з метою забезпечення европейських інтересів", – сказав ПУТІН у своїй підмосковній резиденції.

Лідери України, зі свого боку, також вели себе у переговорах неправильно: вони настільки захопилися власними внутрішньополітичними дрязгами, що навіть не побачили можливість відновлення конфлікту трирічної давності. А коли дійшло до справи, вони спробували всидіти на двох стільцях – захотіли і не залежати від Росії, і не платити за газ за ринковими цінами. Вони навіть не спробували виторгувати для себе компенсації у вигляді нових цін на транзит. Спочатку у них була сильна позиція – яка ще може бути позиція країни, що володіє трубою між найбільшим у світі постачальником палива та його основними клієнтами? Але вони перетворили її в вразливу і розгромну.

Правда, Росія повела себе ще гірше: безапеляційно оголосила Україні про більш ніж двократне підвищення цін на газ – жоден український лідер не може погодитися з цим і вижити як політик. І результат у наявности: країни, котрі вважають себе союзниками Росії – бо, у крайньому випадку, шановними клієнтами – сьогодні в люті.

За словами Прем'єр-Міністра Словаччини Роберта ФІЦО [Robert FICO], у його країни запасів газу залишилося на 11 днів. "На дванадцятий день ми будемо змушені вдатися до заходів, яких ще не було в нашій історії", – заявив він. Сергій СТАНІШЕВ, Прем'єр-Міністр Болгарії, де на цьому тижні температура впала до мінус 21 градуси за Цельсієм (мінус 6 по Фаренгейту), сказав ПУТІНУ: "Найбільший ризик і для Росії, і для України – це втрата довіри. Цей спір тягнеться вже кілька років, і з-за нього треті країни не повинні перетворюватися в заручників".

Це, звичайно, не туфля, що летіла у відповідь на думку Президента БУША, але, з огляду на те, якого рабопоклоніння очікує В.ПУТІН від країн колишнього совєтського блоку, до туфлі залишилося зовсім недалеко. Як повідомлялося, болгарський Уряд, незважаючи на акції протесту, що охопили вчора Софію, планує ввести ще жорстокіше нормування газоспоживання. Демонстранти протестують не тільки проти перерв у постачанні газу, що почалися на цьому тижні, а й проти корупції, що роз’їдає країну. Саме із-за цього Европейська Унія у цьому році призупинила надання Болгарії економічної допомоги. Кілька днів тому Болгарія звернулася до ЕУ з проханням допомогти їй профінансувати нові поставки газу з інших, неросійських, джерел. Якщо згадати, що останні кілька років Болгарія регулярно вносила до лав ЕУ тривогу, всіляко розвиваючи свої газові зв'язки з Росією, це просто розворот на 180 градусів.

Нехай ПУТІН скільки завгодно розповідає, що в майбутньому буде продавати більше газу не на Захід, а на Схід. Він грав з поганими картами і занадто підняв ставки. Ціни на енергоносії вже впали нижче того рівня, при якому його Уряд міг збалансувати російський бюджет. Президент МЄДВЄДЄВ вже заявив, що з-за цієї суперечки державний газовий гігант Газпром вже втратив $1,1 мільярди. "Наша країна не може собі дозволити втрачати такі гроші", – сказав він по російському телебаченню.

Але його попередження на адресу України – "час подарунків закінчилося" – лише яскравіше висвічується помилку Росії. Ні ЕУ, ні НАТО не вдалося б так "нагадати" Україні, а з нею і всім іншим членам совєтського блоку, чому їм слід шукати друзів не на Сході, а на Заході.

Автор: Бронвен МЕДДОКС [Bronwen MADDOX] – головний коментатор The Times з міжнародних питань
Джерело: The Times
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі