друкувати


Глава Apple у відставці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 06:01:10

Виконавчий директор Apple Inc. Стів ДЖОБС відходить від справ. Про це він заявив в опублікованій на сайті корпорації службовій записці, датований 14 січня. За словами ДЖОБСА, причиною його рішення є пильна увага преси до його самопочуття, а також звістка про те, що проблеми зі здоров'ям, які засновник компанії має з 2004 року, є серйознішими, ніж він думав. Ринок відреагував на заяву ДЖОБСА миттєво: до вечора того дня акції корпорації подешевшали на 10%.

"На жаль, цікавість, з яким усі цікавляться моїм здоров'ям, заважає не тільки мені і моїй родині, але і Apple в цілому. До того ж на минулому тижні я дізнався, що проблеми з моїм самопочуттям складніше, ніж я спочатку передбачав", – сказано у посланні. За словами ДЖОБСА, на час його відсутности справами корпорації буде займатися її операційний директор Тім КУК, якому раніше вже доводилося заміняти шефа.

Хвиля чуток і публікацій про фізичний стані голови Apple піднялася після появи у ЗМІ інформації про те, що ДЖОБС не виступив на виставці Macworld що відбулася 5-9 січня 2009 року у Сан-Франциско . У спеціальній заяві, оприлюдненій у перший день Macworld, ДЖОБС, чиї виступи на виставці користувалися величезною популярністю, пояснив свою відсутність виявленим у нього гормональним дисбалансом, з-за чого він сильно схуд у 2008 році. Велика втрата ваги змусила деяких спостерігачів припустити, що у глави Apple рецидив раку, виявленого ще у 2004 році.

Тоді Стіву ДЖОБСУ поставили діагноз "нейроендокринна пухлина підшлункової залози". Зазвичай злоякісні пухлини цього органу вкрай небезпечні, однак виявлений у ДЖОБСА рак лікарям вдалося перемогти хірургічним шляхом влітку 2004 року, і виконавчому директору корпорації навіть не довелося проходити хіміотерапію. Про здоров'я засновника відомої компанії знову заговорили після його виступу на Всесвітній конференції розробників, що проводиться під егідою Apple, у липні 2006 року. Декому здалося, що виконавчий директор корпорації виглядав дуже худорлявим, а його мова була млявою і скомканою. Втім, люди, яким вдалося поспілкуватися з ДЖОБСОМ особисто, навпаки, заявили, що він виглядав відмінно. Незабаром хороший стан здоров'я начальника підтвердили й офіційні представники Apple.

Втім, незважаючи на те, що 53-річний ДЖОБС пообіцяв колегам "зустрітися з ними влітку", його канікули цілком можуть затягтися, а то й взагалі виявитися раннім відходом на пенсію. Для багатьох журналістів і спостерігачів це буде означати настання нової епохи і приходу нових людей. У 2008 році свого засновника і, здавалося, беззмінного керівника втратив інший IT-гігант – корпорація Microsoft, яку багато фанатів Apple вважають найлютішим ворогом, хоча саме інвестиції Microsoft допомогли Apple вийти з кризи. Втім, за здоров'я ГЕЙТСА можна не побоюватися: його відставка продиктована бажанням відійти від справ і зайнятися доброчинністю.

Автор: Сергій РЯБКО
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі