друкувати


Україно – російські домовленості про газ – крах української економіки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 02:12:40

Україна отримала ринкову ціну на газ. Яку? Невідомо. Прем'єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО, котра домовлялася з російським прем'єром Володимиром ПУТІНИМ, про вартість та умови поставок мовчить.

Тож доводиться лише здогадуватися, як воно буде, на основі того, що сказав ПУТІН. З його слів, російська сторона надає Україні 20-відсоткову знижку на газ за умови збереження транзитної ставки на рівні 2008-го року. Якщо відштовхуватися від обіцяних Росією 450-ти доларів, то виходить, що на кордоні - зі знижкою - для України газ коштуватиме 360 доларів за тисячу кубометрів. Це крах для української економіки.

Щодо вартості транзиту російського газу територією України - вона названа: та сама, що й була 2008-го року, тобто 1,7 долара за прокачування тисячі кубометрів газу на відстань 100 кілометрів.

За якою логікою ухвалювали це рішення, незрозуміло. Адже ще раніше російський прем'єр Володимир ПУТІН говорив, що під час переходу на "ринкові відносини" може бути переглянуто транзитну ставку. І навіть називав конкретні цифри: від 3 до 4 доларів США. Отже, нова ціна на газ буде "ринковою", а українська ціна на транзит - "пільговою". Україна не заробить жодної додаткової копійки.

Слід зазначити, що російські ЗМІ вже виходять із заголовками "Росія перемогла у газовій війні" і називають ціну на газ для України у 376 доларів.

Рішенню передували майже 10 годин, які разом провели Юлія ТИМОШЕНКО та Володимир ПУТІН. Спочатку - коротка вітальна зустріч, потім кілька годин газової конференції. Далі - понад 2 години спілкування прем’єрів у режимі тет-а-тет, приблизно до півночі. У цей же час у будівлі уряду знаходилися українська та російська делегації. З боку України, зокрема, міністр палива та енергетики Юрій ПРОДАН, голова "Нафтогазу" Олег ДУБИНА та уповноважений президента Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ.

Росіяни та українці знаходилися у різних кабінетах по різних боках однієї зали. Просто сиділи і чекали на прем’єрів. Вони мали зібратися разом, для протокольної зйомки запросили операторів. Але раптово все відмінилося. Переговори у розширеному складі відбулися, але вже поза увагою преси. На якийсь час здалося, що вони набрали емоційного забарвлення. Переговори тривали майже до четвертої години ранку, після чого ПУТІН та ТИМОШЕНКО вийшли до журналістів.

Володимир ПУТІН , прем'єр-міністр Росії:
- В торговле природным газом Россия и Украина переходят на европейскую формулу образования цены. При этом согласились с тем, что в 2009 году украинским партнерам будет сделана скидка 20 % при условии сохранения льготного тарифа прокачки российского газа европейским потребителям по територии Украины в 2009 году по цене 2008 года.

На зустрічі з журналістами пролунали лише заяви. Журналісти не змогли поставити жодного запитання, тому досі так і не зрозуміло, яку ж європейську ціну мали на увазі прем’єри. Юлія Тимошенко лише повідомила про строки підготовки контракту.

Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України:
- Мы дали поручение руководителям "Нафтогаза" и "Газпрома" до понедельника подготовить весь пакет документов и оформить все так, как это было договорено на переговорах. Кроме того, стразу после подписания всех документов по транзиту газа, по покупке газа будут восстановлены все потоки транзита газа в Европу, все поставки газа в Европу.

У "Газпромі" підтвердили, що цілий день в суботу з’ясовувалися технічні та юридичні деталі, тож підписання може відбутися вже в понеділок. У Москві, за неофіційною інформацією, ще раз очікують на Юлію ТИМОШЕНКО, оскільки підписання контракту між "Нафтогазом" та "Газпромом" відбудеться у присутності прем’єрів. Європейський Союз вже висловив свою позицію. Він вітає прогрес у відносинах, але тільки газ у трубі запевнить Європу у результативності московських домовленостей.

Останніх новин чекатимемо вже сьогодні.

Обговорити на форумі