друкувати


Пістинський Йордан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 10:16:07

До джерела, що у прикарпатському селі Пістинь щодня приїжджають десятки людей, яких непокоять очні хвороби.

…Через церковне подвір’я та маленький, але бурхливий гірський потічок Йордан, який названий так на честь того, що завжди на свято Богоявлення Господнього (19 січня) тут завжди освячують воду, півгодини вгору і вгору — і ви біля каплички. Звідси відкривається чудовий краєвид, все село видно як на долоні та ще й дорогу на Косів. "То все Божа сила, – кажуть місцеві жителі, супроводжуючи хворих до джерела. – Адже край у нас Богом благословенний, подивіться яка краса!" – показують гуцули на широчінь гірського пасма, що оперізує село.

Звідки взялося це джерело, навіть найстаріші жителі села не знають. Люди кажуть, що було завжди. Спочатку сюди приходили, щоб попити найчистішої в селі води та просто відпочити серед шуму смерек, згодом спорудили біля джерела капличку, як це зазвичай роблять в гуцульських селах.

Коли почалися "чуда", теж ніхто достеменно сказати не може. З уст в уста раптом почала передаватися чутка, що хто має якісь проблеми із зором, то нехай умиється водою з пістинського джерела. Спочатку дію вони спробували місцеві селяни, згодом почали приходити мешканці сусідніх Микитинець та Шешор. А через кілька місяців – наші та іноземні туристи з Німеччини, Польщі, Англії, які відпочивають на численних турбазах та приватних садибах. До речі, на великі свята біля джерела збирається понад 300 людей.

Повертаючись у село, ми зустріли групку польських туристів з Кракова, які поспішали до каплички. В руках кожного була вервиця. "Якоїсь особливої мети у нас немає, – каже інженер Пйотр ЄЛАНСКІ. – Ми почули, що у Пістині є святе місце та цілюще джерело, от і прийшли помолитися. А щодо оздоровлень, то на все воля Божа". Окремо від поляків ішла літня пані з дівчинкою-підлітком. Це Олена КОВЧИК з Києва. Вона щоліта приїжджає на відпочинок в Карпати.

"Минулого року мені розповіли про це джерело, і хоча я на той час була невіруючою, все ж вирішила спробувати помічної водиці, бо в мене катастрофічно падав зір. Я навіть не думала, що кілька відвідин далекого джерела змінять усе моє життя, – із захопленням говорить пані Олена. – Я почала значно краще бачити, потім, уже в Києві, пішла до церкви. Тепер постійно дякую Богу за зцілення. Ось і внучку Лізу привела. Вона багато вчиться, теж очі болять, але я впевнена, що пістинська вода обов’язково допоможе.

"Якогось логічного пояснення випадків зцілень немає, – говорять місцеві священики. - Окрім того, поки що ми їх не фіксуємо. Цілком можливо, що у нашій воді є якісь хімічні елементи, які впливають на покращення зору, але ще ніхто з науковців цього не досліджував. Думаю, що в майбутньому до воду вивчатимуть лікарі, але основне – віра, яка, як відомо, й мури ламає. Пов’язаний із цим джерелом ще один переказ. Кажуть, безплідні жінки, скуштувавши води, незабаром стають матерями. Але про це гуцули воліють мовчати.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Пістинь, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі