друкувати


Послідовниця ШПРИНҐЕРА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-17 12:04:23

17 січня чимало колекціонерів світу відзначають 263 річницю від дня народження майстра фарфорових ляльок Артура Онне ШПРІНҐЕРА. Мати вдома ляльку від ШПРІНҐЕРА ще при його житті було неабияким виявом почестей. В 1991 ляльку Єлизавету виготовлену відомим майстром купили на аукціоні за... 6 мільйонів доларів. Згадуючи ШПРІНҐЕРА, не можемо оминути й прикарпатських мастрів.

Яскраві, м’які та усміхнені в’язані ангелятка, клоуни, звірятка Світлани КОВАЛЬЧУК з Івано-Франківська приваблюють і дорослих і дітей. Почалося все з того, що кілька років тому Світлана, інженер за фахом, вирішила зробити друзям якийсь незвичний подарунок. Та такий, щоб ні в кого чогось подібного не було. Маючи художні здібності та вишуканий смак, жінка виготовила ляльку з... мішковини, яку прикрасила мереживом та квітами. “Це був, власне той оберіг, - говорить жінка, - який допоміг мені створити інші ляльки”. А потім фантазія дала їй у руки шпиці, гачок та багато-багато яскравих ниток.

В’язані ляльки мешканки Івано-Франківська пані КОВАЛЬЧУК існують в єдиному екземплярі, бо робити другий раз щось подібне вона не може. Більшість яскравих іграшок майстриня придумує сама. Але є і герої відомих мультфільмів та дитячих книг. Скажімо, вив’язана героїня казки Льюїса КЕРОЛЛА “Аліса з країни чудес” потрапила з Івано-Франківська до Англії. “Одного разу, - згадує Світлана, - до мене підійшла якась англійка і почала просити, щоб я продала цю ляльку для її онучки, яка дуже любить цю казку”. Окрім того, в’язані забавки прикарпатської майстрині є й у Франції, США, Канаді, Польщі.

Світлана довго думає над образом кожної іграшки, проте вив’язати її може за два вечори. Майстриня каже, що ніколи ще не переробляла і не доповнювала жодної ляльки, бо це би було втручанням у її первісний образ “Усі вони ще так би мовити в проекті мають свій особливий характер, - говорить жінка, обводячи рукою кількадесят ляльок. - Ось одна - дуже добра, інша - хитра, ще інша - замріяна, але ні в якому разі не сумна і не зла”. Навіть Баба Яга в Світлани надзвичайно добра і усміхнена, готова в будь-який момент покатати діток на своїй реактивній ступі.

Під час виготовлення яскравих забавок майстриня використовує нитки різної фактури і шерстяні, і букле, і “травичку”, вдало поєднуючи здавалося б абсолютно непоєднувані кольори.

Колись пані КОВАЛЬЧУК просто роздавала свої “в’язані шедеври”. Але тепер це ще й стало частиною її заробітку. Але, як будь-яка творча людина, Світлана не вміє торгуватися і набивати ціну. Хоча замовлень у неї дуже багато, особливо перед зимовими святами. А ще жінці дуже жаль продавати “своїх в’язаних діток”, які вже стали для неї рідними.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі