друкувати


Що зашифровано в емблемах європейських футбольних клубів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 04:59:26

Московському "Спартаку" потрібно розщедритись на 5 мільйонів євро, щоб повернути клубові стару емблему. Таку ціну встановило спортивне товариство "Спартак", що володіє офіційними правами на логотип. Червоний ромб із літерою "С" належав московській команді ще від моменту заснування. Однак потім логотип неодноразово змінювався(на фото). Тепер уболівальники "Спартака" вимагають повернути клубові старий герб. Тварини і птахи на гербах "Бенфіки", "Валенсії" та "Роми"

Оберіг португальської "Бенфіки" - орел. Його навіть показують глядачам на трибунах перед важливими матчами. Окрім цього птах-сміливець - неодмінний атрибут емблеми лісабонців. Для клубу - це символ перемоги та безстрашності. Не дивно, що гравців "Бенфіки" так і називають "орлами". Натомість гравці іспанської "Валенсії" з гордістю носять прізвисько "кажани". Ця крилата істота прикрашає герб команди майже 90 років. За середньовічною легендою, саме кажан під час битви попередив правителя Валенсії про небезпеку. Тому тепер тваринка оберігає гравців під час футбольних баталій. Емблема італійської "Роми" також пов'язана з минулим. Історія розповідає, що братів-засновників Риму вигодувала капітолійська вовчиця. Саме вона і зображена на клубному гербі.

Рослини на логотипах "Селтика", "Фіорентини" та "Фенербахче" У шотландського "Селтика" талісман рослинний. Команда була заснована ірландцями. Тому на гербі - трилисник. Листочок конюшини - емблема покровителя Зеленого острова - Святого Патріка. А от на грудях гравців італійської "Фіорентини" - фіалка. Клуб використав герб міста Флоренції. Тому вже 80 років футболістів "Фіорентини" називають "фіалками" або ж "фіолетовими". На емблемі турецького "Фенербахче" можна розгледіти дубову гілку. Стамбульці асоціюють рослину з символом влади, а зелений колір для турків означає неодмінний успіх.

Міфологічні істоти та символи на емблемах "Аякса", "Ліверпуля" та "Мілана" Голландський "Аякс", котрий виховав десятки знаменитих гравців, захищає герой грецької міфології. З 1990-го року емблема клубу має ось такий вигляд. А образ "Аякса" складається з 12-ти окремих ліній. Кожне покоління гравців "Ліверпуля" - під покровою міфічного птаха Фенікса або ж Сиріна. "Червоні" запозичили творіння з герба міста Ліверпуль. На емблемі італійського "Мілана" жодних казкових істот. Однак забарвлення герба - зі смислом. Червоний та чорний - кольори диявола.

Автор: Дмитрo Євчин
Джерело: K1
Обговорити на форумі