друкувати


Гуцульська коляда у Верховині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 12:33:53

Чи не найбільш оригінально святкують Різдво у самому серці Карпат - Верховині. Тут збереглося багато стародавніх гуцульських традицій та обрядів, які приваблюють туристів і захоплюють дітей.

У час різдвяно-новорічних свят гості Верховинщини найбільше заслуховуються старовинними гуцульськими колядками, їх тут називають "плєс". Гірські колядники не минають жодної хати і "плєшут" для кожної родини.

Як і колядки, які вони заспівують, кожна "колядницька партія" на Гуцульщині особлива та оригінальна. Але і тут є свої правила: найголовнішого з гурту називають "березою" - це соліст, є ще "виборця", який збирає колядників, музикант і, звичайно, самі колядники.

Гурт колядників з Криворівні має двох музикантів - по 72 і 11 років. А головний інструмент, без якого не обходиться жодна забава - скрипка. 11-річний Миколка Цвіленюк навчився грати на скрипці порівняно недавно, проте до поважного гурту колядників хлопця таки взяли. Він розказує, що вже два роки перед тим ходив колядувати, але не грав, а тільки "плєсав".

До різдвяної колядки всі карпатські горяни ставляться дуже серйозно. Одне з найважливіших правил під час колядування, якого всі дотримуються неухильно, - не зловживати алкоголем і поводити себе пристойно. Адже коляда - дуже урочиста пісня.

"Я ходжу в колядниках, бо я велику маю охоту, - говорить 72-річний Іван Плитка, музикант гурту колядників із Криворівні. - Прославляти колядою - це ж молитва. Віншувати людей - цінніше понад усе".

Колядують на Гуцульщині виключно чоловіки. Кожна колядницька партія має свою визначену територію, на якій боронь Боже оминути хоч одну хату. Але на вулиці для туристів колядники співають з великим задоволенням.

"В нас теж колядують, але не так, - говорить Октавіан Зеленівський, турист з Черкащини. - Я сьогодні ходжу за ними цілий день… Дав 50 і ще 50 дам, щоб колядували. Ці гуцули - хороші люди".

У рамках фестивалю "Різдво в Карпатах" на співочому полі у Верховині колядували 9 найкращих гуцульських гуртів. Фестиваль триватиме ще два дні. За цей час гості ознайомляться із туристичними можливостями чотирьох етнорегіонів Прикарпаття - Гуцульщини, Бойківщини, Покуття і Опілля.

Джерело: ОТБ "Галичина"
Обговорити на форумі