друкувати


ЄС вимагає від Росії повністю завантажити газотранспортну систему України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 10:50:34

Євросоюз заговорив з Україною в один голос. Він теж вимагає у Росії завантажити всю українську газотранспортну систему, а це 300 мільйонів кубометрів щоденно.

Москва вже третю добу наполягає на втричі меншій порції газу, через нетиповий і нереальний маршрут. Київ на шантаж не піддається. Прем'єр Юлія ТИМОШЕНКО до Москви збирається у суботу. Зустріч президентів теж можлива, але Віктор ЮЩЕНКО воліє спілкуватись з колегою при європейських свідках і виключно не в Росії.

Забудьте про кляузи та політичну істерію і сідайте за стіл переговорів. Приблизно такий, досить категоричну і різку заяву вітчизняний МЗС відправив до Кремля. Українських дипломатів, вочевидь, надихнув висновок Європи про те, що Росія, фактично, сама блокує транзит палива до Євросоюзу.

У заяві МЗС України від 15 січня йдеться, що "Росії не вдалося перетворити ЄС у політичний інструмент тиску на Україну… На жаль, "Газпром" поводиться як скандаліст, засипаючи Євросоюз кляузами замість того, щоб, засукавши рукави, шукати компроміс. Є всі ознаки газової агонії російської сторони".

Водночас, Київ наголошує, що готовий забути старі образи і сісти за стіл переговорів. Російський президент МЕДВЄДЄВ запропонував зробити це у Москві. Наш гарант від такої гостинності ухилився і зажадав перенести зустріч на європейські простори.

"Президент України в свою чергу ще раз підтвердив готовність взяти участь у цьому самміті за умови його проведення на європейській території",- заявила прес-секретар президента України Ірина ВАННИКОВА.

Нагаждаємо, що Польща намагається організувати альтернативний газовий саміт у Києві. Передбачається, що зустріч глав держав і урядів країн-покупців російського газу пройде в столиці України в п'ятницю, 16 січня.

Поки президенти з'ясовували стосунки телефоном, в уряді натякнули, що можна не поспішати. Прем’єрка нагадала, що у вітчизняних сховищах палива вистачає - принаймні, на кілька місяців.Прем’єр міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що "17-ти мільярдів кубометрів газу Україні вистачить для того, щоб спокійно, без суєти провести переговори".

Де саме розрубають гордіїв вузол, поки що не відомо. Сторони й досі не можуть узгодити навіть суто технічні питання, а саме, яким маршрутом і в якій кількості транспортувати паливо до Європи. "Газпром" вперто відмовляється підписувати угоду про надання Україні технологічного газу, без якого відновити транзит неможливо.

Ми не бачимо пропозицій якихось від "Газпрома". "Газпром" займає ту ж неконструктивну позицію

У "Газпромі" кажуть, що отримали підтвердження того, що Україна може забезпечити транзит, але відмовляється це робити через політичні рішення.

Поки сторони сваряться, наближається техногенна катастрофа. Принаймні, про це говорить опозиція. Мовляв, газотранспортна система на межі колапсу.

Тим часом офіційний Київ і далі запевняє Європу у своїй надійності, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі