друкувати


Як нам ставитись до Росії у зв’язку з газовим конфліктом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 05:02:07

Починаючи з 1 січня північний сусід перекрив Україні, а також всій Європі газову засувку. Недостачу газу вже відчули країни Євросоюзу, Молдова і наші громадяни. Кореспондент "Західного курєра" провів опитування на вулицях Івано – Франківська на теперішню наболілу тему:"Як нам ставитись до Росії у зв’язку з газовим конфліктом?"

Василина Іванівна, пенсіонерка:
– Я живу в селі, палю дровами, в мене тепло. Як добре напалю, то мені все одно, чи є той газ, чи нема. То гірше тим людям, що в місті живуть. А Росія – що Росія? Вона завжди на Україну ласим оком дивилась. Як добром забрати її не може, то хоч так притискає.

Аня, медсестра:
– Я розрізняю два поняття – ставлення до росіян і ставлення до Росії. До росіян слід ставитись, як до людей, серед них є багато порядних особистостей. А от Росія вже взяла собі за звичку кожного року в один і той же час лякати нас газовими "сюрпризами". І це не є порядно з боку влади країни, що вважається нам братньою і дружньою.

Світлана, підприємець:
– Як на мене, краще платити ту нерозумно завищену ціну, яку Росія називає, якщо немає іншого виходу, аби тільки не дозволити Путіну і його прибічникам зазіхати на наш суверенітет. Так, платити за газ дорого не хочеться, та ще більше не хочеться назад, у Радянський Союз!

Володимир, дизайнер:
– У мене немає ідеї про те, що тут можна зробити – своє слово мають сказати фахівці у газовій галузі. Найкраще було б зробити якось так, щоб обійтись цілком без російського газу. Але якщо це наразі неможливо – мусимо шукати компроміс.

Григорій Степанович, пенсіонер:
– Тут ще неясно, до кого слід визначати своє ставлення – до Росії, чи до нашої влади: останнє слово єврокомісії ще не сказане. І невідомо, чи то Росія не давала газ Європі, а нас звинувачувала у крадіжці, чи то наша влада, м’яко кажучи, кривить душею (як це не раз бувало) і таки брала той газ незаконно. Не може ж так бути, що обидві влади в цьому випадку кажуть правду?!

Ігор, водій:
– Ви помітили, що у нас дві речі на Новий рік відбуваються традиційно? Фільм про те, як хлопці в лазні випили забагато, і газове "кіно" по-російськи? І чого Юля Володимирівна так хвалилась раніше, що з Путіним меморандум підписала, і що з газом в нас все буде добре на многая літа наперед? Росії за газ треба платити, а з неї за все, в свою чергу, теж брати за найвищим тарифом!

Автор: Тарас ЯКОВИН
Джерело: Західний курєр
Переклад:
Обговорити на форумі