друкувати


Закохатися в Карпати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 12:17:02

У надвечір’я Щедрого вечора, на Маланки, розпочався на Прикарпатті традиційний фестиваль "Різдво в Карпатах". Нинішнього року на івано-Франківщину приїхало близько 100 журналістів з Польщі, Румунії та майже з усіх обласних центрів України. Саме вони, за задумом організаторів, повинні розповісти у себе вдома про звичаї, традиції чотирьох етнографічних регіонів нашої області.

Власне для цього навіть започаткували журналістський конкурс на найкращі радіо-, телепередачу чи газетну публікацію. Переможець у кожній із номінацій отримає спеціальний приз голів облради та ОДА Ігоря ОЛІЙНИКА і Миколи ПАЛІЙЧУКА - п’ятиденну поїздку на відпочинок у Карпати у зручний для себе час.

Урочисте відкриття фесту відбулося у відпочинковому комплексі "Карпати" у Яремчі. Гостей привітали Микола ПАЛІЙЧУК та Ігор ОЛІЙНИК, а Державний академічний гуцульський ансамбль пісні і танцю обласної філармонії подарував усім феєричне дійство -обряд вертепу, Маланки та виконав давні гуцульські колядки під супровід оркестру народних інструментів.

Старий Новий рік учасники фестивалю зустріли в колі найкращих самодіяльних колективів області, які колядували, засівали гостей на щастя, здоров’я і довголіття. Цікаво, що за їхню коляду, яка викликала надзвичайне захоплення іноземних журналістів та представників ЗМІ з інших областей, щедро дякували та обдаровували господарі області (вони якраз виконували роль гонорових раздів імпровізованої світлиці).

Фестиваль триватиме чотири дні. Вчора, 14 січня, усіх учасників поділили на чотири групи. Ми мали можливість відвідати Яремче, Верховину та Косів; Коломию та Снятин; Долину та Болехів; Галич та Рогатин. Місцеві аматорські колективи, музеї, пам’ятки архітектури, а також розповідь фахового екскурсовода стали для журналістів справжньою знахідкою в їхній роботі. Заплановано ще поїздку на гірськолижний курорт "Буковель" та в рідне село Степана БАНДЕРИ Старий Угринів.

З-поміж перших вражень, які з’явилися під час перебування на фестивалі "Різдво в Карпатах", - відчуття гордості за свій край, котрий зумів зберегти автентичні різдвяні обряди, ними захоплюються не лише гості (так вони потрохи закохуються в Карпати). Спільне колядування журналістів і народних артистів також залишило добрі враження від фестивалю й додало впевненості в тому, що туристичний та етнографічний потенціал Прикарпаття - наш найбільший спадок.

Автор: Леся ТУГАЙ
Джерело: ГАЛИЧИНА
Обговорити на форумі