друкувати


РФ має достатньо газу для поставок в Європу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-15 10:15:51

Росія має достатньо газу для забезпечення поставок споживачам Європи, підземні сховища заповнені вище планових рівнів, заявив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій КУПРІЯНОВ (на фото).

"Заява української сторони про те, що Російська Федерація і "Газпром" не володіють достатньою кількістю природного газу для відновлення транзиту європейським споживачам, явно розраховано на людей далеких від газової промисловості, повністю позбавлених уроків економічної географії. Росія як ніяка інша країна в світі багата корисними копалинами і особливо природним газом. У Росії найбільші в світі запаси газу - близько 48 трильйонів кубометрів (понад 27% світових запасів) ", - сказав він.

При цьому, додав КУПРІЯНОВ, "зараз підземні сховища в Росії заповнені значно вище планових рівнів".

"Ми в будь-який момент готові відновити постачання в повному обсязі, як тільки Україна забезпечить для цього можливості транзиту", - підкреслив він.

Говорячи про те, чому російський газ другу добу не може перетнути кордон України і потрапити в Європу, КУПРІЯНОВ сказав, що це відбулося через блокування транзиту українською стороною.

"Відповідь очевидна, Україна цинічно заблокувала транзит російського газу європейським споживачам, перекривши крани на вході, коли" Газпром "уже почав подавати його на вхід української газотранспортної системи. З російського боку на вході в ГТС України через ГТС " Суджа " крани відкриті, тиск робочий ", - зазначив представник" Газпрому ".

Він додав, що однак українська сторона відмовляється брати газ через ГТС "Суджа" і заявляє, що початок транзиту газу можливо тільки у разі його подачі через ГТС "Писарівка" і "Валуйки", призначені насамперед для внутрішнього споживання України, і в разі відновлення запасів газу в транзитних магістральних газопроводах "Нафтогазу України" в обсязі 140 мільйонів кубометрів.

"Все це говорить про те, що Україна не здатна заповнити несанкціоновано відібраний із системи російський газ і відновити транзит", - відзначив Купріянов.

Він підкреслив, що створена Україною кризова ситуація наочно демонструє важливість переходу на ринкові загальноприйняті в Європі відносини в газовій сфері. Зокрема, за словами Купріянова, якщо ціна на газ, який "Газпром" поставляє в сусідні з Україною держави Східної Європи, у першому кварталі 2009 року становить приблизно 470 доларів за тисячу кубометрів, то і Україна повинна платити ринкову ціну за газ. Ціна для України, розрахована за європейською формулою, у першому кварталі складає 450 доларів.

"Ні про які пільгові ціни мови більше бути не може", - заявив Купріянов.

Говорячи про проблему технологічного газу КУПРІЯНОВ в черговий раз нагадав, що забезпечення технологічним газом - прямий обов'язок транзитера і ніяких зобов'язань у "Газпрому" щодо постачання української сторони цим газом немає і ніколи не було.

"Є діючий транзитний контракт, відповідно до якого " Нафтогаз " зобов'язаний забезпечити транзит російського газу в Європу. Якщо " Нафтогаз України " не може цього зробити з будь-яких причин, він повинен його придбати, а не відбирати незаконно з транзитних обсягів. Купити газ можна як у "Газпрому", так і у одержувачів експортних обсягів російського газу, що йде транзитом через територію України. Більше того, технологічний газ можна придбати у будь-якого постачальника газу в світі. На основі розмінних операцій ми готові замінити "Нафтогазу" ці обсяги на кордоні Росії і України ", - сказав КУПРІЯНОВ.

Джерело: РИА Новости
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі