друкувати


ОБАМА, демократи і "свинина"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-14 05:09:59

– Я не працюю на Обаму, – сказав безцеремонно Гарі Рейд [Harry Reid], лідер демократів у Сенаті, коли його спитали, чому Конгрес США не надто переймається закликами обраного президента якомога швидше прийняти його план порятунку американської економіки вартістю в $775 млрд.

Керівник бюджетної комісії Сенату Кент Конрад [Kent Conrad], також відомий демократ, докинув: – Я просто не вірю, що цей план допоможе поставити економіку на ноги. Інші демократи кажуть, що план погодять після внесеня власних поправок. Коли Обама оголосив, що продовжить на два роки податкові пільги Буша для найбагатших, спікер Палати Представників Ненсі Пелосі [Nancy Pelosi] заявила: – Кажу дуже виразно, я за якомога швидшу ліквідацію цих пільг. Коли Обама запропонував на посаду головного лікаря країни доктора Санджая Ґупту [Sanjay Gupta], зірку програм про здоров’я на CNN, йому аплодували навіть багато правих публіцистів.

Але глава комісії Палати Представників демократ Джон Коньєрс [John Conyers] огризнувся: - Цьому типові бракує компетенції. Про кандидата Обами на керівника ЦРУ Леона Паніца [Leon Panetc] те ж саме сказали трійко впливових сенаторів-демократів. Отож, в Обами клопоти. Раніше уже траплялося, практично від самої його перемоги 4 листопада, що різні групи широкої лівої коаліції критикували обраного президента.

Але в останні дні Обама уперше почув низку недоброзичливих відгуків з боку найвпливовіших політиків-демократів. Звісно, це не бунт. Але цього вистачає, щоб у п’ятницю (09.01) найважливіші американські газети від правих до лівих дали великі заголовки: "Конгрес не погоджується з Обамою", "Демократи сумніваються у плані Обами"... Демократи в Конгресі сигналізують, що їхній опір планові Обами – це ідеологічна боротьба, що в ньому занадто багато "правих" податкових пільг для громадян, особливо фірм, а занадто мало "слушних" (бо частково здійснюваних шляхом публічних робіт) коштів на дороги, мости й "зелену енергетику".

Але насправді їм ідеться про щось інше. Пелосі, Рейд та інші демонструють Обамі та американцям, що з ними й надалі слід рахуватися: США не монархія, але без магнатів із Капітолію досі мало що можна вдіяти у Вашінгтоні. У цьому бурчанні йдеться також про гроші. Сенатори й конгресмени від початку існування США посилали у свої округи "свинину бочками" – так називають додатки до бюджетних законопроектів, які приносять користь переважно або винятково їхнім виборцям.

Сьогодні кожна четверта дорога і кожний третій міст носить ім’я політика, який залагодив на них у Вашингтоні гроші. Позаяк більшість цих інвестицій супроводжуються марнотратством, а нерідко й корупцією, і Обама, і кандидат правих Джон МакКейн під час президентської кампанії обіцяли з ними покінчити. "Свинину" засуджують три чверті американців. Проте тільки теоретично – адже, коли "свинина" потрапляхє у їхній штат чи округ, виборці зазвичай тішаться. Один із найкращих аеродромів у США знаходиться в тихому Анкоріджі на Алясці. Чисті коридори, фонтани, чудові камені на стінах, виставки диких звірів із аляської тундри... І скрізь таблички "Аеродром ім. сенатора Теда Стівенса". Стівенс [Ted Stevens] засідав у Сенаті та постачав Алясці "свинину" понад 40 років. Його обрали "аляскінцем №1" XX ст. Хоча цієї осені він був засуджений за корупцію, вибори в листопаді Стівенс програв із мізерним відставанням.

Пелосі, Рейд і десятки інших демократів (а також республіканців) у Конгресі також хотіли б побачити у своїх штатах великі таблиці "Аеродром ім...", чи – це більш модно – "Вітроелектростанція ім...". Чи можна їх засуджувати, що вни сподіваються повісити ці чудові таблички завдяки планові Обами? Обраний президент загалом може спати спокійно. Його план, хоча й із певними поправками та пізніше, ніж йому б хотілося, буде проголосований. Але вашингтонські магнати не припинять нагадувати Обамі: – Роби свою революцію, але пам’ятай, що треба ділитися. Владою, славою і грошима...

Число тижня: 375. Саме стільки мільйонів доларів із пакету Обами попросило містечко Едвардзвіль із Алабами, зокрема на отримання теплової енергії з розігрітих асфальтових доріг (такі технології застосовують нині в Голландії) . Не було б у цьому нічого надзвичайного, про подібні суми – переважно для "зеленої енергетики" – просять сотні міст і округів. Проте в Едвардзвілі є усього лиш 194 мешканці! Два мільйони "капусти" на душу населення – оце справжня відвага!

Автор: Марцін БОСАЦЬКИЙ [Marcin BOSACKI]
Назва оригіналу: Obama, Demokraci i wieprzowina
Джерело: Gazeta Wyborcza, 12.01.2009
Переклав: Андрій ПАВЛИШИН, Західна аналітична група
Обговорити на форумі