друкувати


Двійка, котра у змозі змінити світ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-14 02:54:41

Який нинішній геополітичний статус відносин між США та Китаєм? Це питання розбирає на сторінках The Financial Times Збігнєв БЖЕЗІНСЬКІ (на фото) у статті, що була заснована на його недавньому виступі в Пекіні. "Завдяки нормалізації американо-китайських відносин у 1978 році світ став кращим та безпечнішим", – нагадує він. "Сучасний, Китайу – це ревізіоністская держава в тому сенсі, що він прагне істотно змінити міжнародну архітектуру. Однак змін він домагається терпляче, розсудливо і мирно", - наголошує Бжезінський.

Якщо Китай і США ніколи не будуть забувати, що їх взаємозалежність першорядна, їм вдасться розв'язати всі спірні питання, пише БЖЕЗИНСЬКІ, закликаючи поглибити і розширити геостратегічним співпрацю. Китай необхідно залучати до безпосередньої учасі у діалозі з Іраном та спробах врегулювати ізраїльсько-палестинський конфлікт. Крім того, потрібні американо-китайські консультації з приводу відносин Індії з Пакистаном і спільна розробка політики в області кліматичних змін, реорганізації ООН тощо.

Але для цього потрібна неформальна група G2, стверджує БЖЕЗІНСКІ, пропонуючи надати американо-китайських відносин всеосяжний характер, за моделлю відносин США з ЕУ та Японією, і проводити регулярні неформальні саміти для обговорення становища у світі в цілому. "Ось місія, гідна двох країн з найбільшими можливостями для формування нашого спільного майбутнього", - укладає БЖЕЗІНСЬКІ.

Автор: Збігнєв БЖЕЗІНСЬКІ
Джерело: Financial Times
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі