друкувати


Опубліковано претендентів на Оскар

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-14 12:26:23

Американська академія кіномистецтва опублікувала шорт-лист із 9 кінокартин, які претендують на отримання "Оскара" в номінації "Кращий фільм іноземною мовою".

"Ілюзія страху" не отримає "Оскар". Висунута від України на здобуття золотої статуетки стрічка Олександра Кирієнка "Ілюзія страху", знята по однойменній книзі першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова, до нього не увійшла.

В шорт-листі, на думку спостерігачів, основними претендентами на перемогу є фільми "Вальс із Баширом" (Vals Im Bashir), який шокував Канни, ізраїльського режисера Арі Фолмана і "Клас" французького режисера Лорана Канте. "Клас" завоював минулого року головний приз фестивалю Канн - "Золоту пальмову гілку", а "Вальс із Баширом" минулої неділі отримав "Золотий глобус" Асоціації іноземної преси Голлівуду, як кращий іноземний фільм.

Крім того, до "дев'ятки" Американської кіноакадемії увійшли стрічки:

"Реванш" (Австрія)
"Що потрібно для життя" (Канада)
"Комплекс Баадер-Майнхофа" (Німеччина)
"Від'їзди" (Японія)
"Вирви це серце" (Мексика)
"Нескінченність" (Швеція)
"Три мавпи" (Туреччина).

Номінанти на золоту статуетку в категорії "Кращий фільм іноземною мовою" визначаються у два етапи. Спочатку спеціальне журі з членів кіноакадемії в Лос-Анджелесі проглянуло 67 іноземні фільми виробництва 2008 року, висунутих на здобуття "Оскара", і відібрало з них 9.

Після цього спеціальний комітет кіноакадемії в ході переглядів в Лос-Анджелесі і Нью-Йорку з дев'яти стрічок обере 5 номінантів. Раніше вони обиралися безпосередньо з низки всіх представлених на нагороду іноземних фільмів. Імена номінантів на "Оскар" будуть оголошені в театрі Самуеля Голдуїна в Беверлі Хіллз, який належить кіноакадемії.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі