друкувати


Forbes: хто виграв від газової війни Росії та України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-13 01:40:19

Заробити дивіденти на припиненні транзиту російського газу через Україну змогли Норвегія, Туреччина та Віктор ЯНУКОВИЧ.

Низка країн від перебоїв з російським газом отримала прибуток. На припиненні поставок російського газу через Україну до Європи, які були перервані 7 січня і мають відновитися тільки сьогодні, непогано заробили Алжир, Туреччина і Норвегія, пише журнал Forbes.

Так, Туреччина опинилася у виграші як альтернативна Україні країна-транзитер газу, що видобувається у Каспійському морі та країнах Близького Сходу. "Це одразу підвищило шанси Анкари, яка давно прагне до Європейського Союзу, на взаємність Брюсселя, переляканого надмірною залежністю від поставок газу через Україну", - наголошують експерти.

Алжирська національна газова компанія, у свою чергу, на фоні перекритого російського вентиля і скорочення експорту газу до Європи різко збільшила танкерні поставки до Туреччини, а Анкара висловила готовність збільшити потік експорту для країн ЄС.

Європейський експортер - Норвегія - також одержав дивіденди від перебоїв з транзитом через Україну. Нафтогазова компанія Gassco на минулому тижні оголосила про рекордні денні обсяги продажів газу закордон, а ще один норвезький експортер - StatoilHydro - підписав довгострокові контракти на повну виробничу потужність.

Аналітики Forbes також змалювали сприятливу перспективу для таких європейських гігантів, як Royal Dutch Shell, BP і 4Gas, які виробляють зріджений газ, і чия продукція в перспективі може розглядатися як замінник трубопровідного газу.

Серед політиків переможцем в суперечці між Москвою і Києвом, на думку впливового видання, виявилася лише одна людина – екс-прем'єр-міністр, а наразі головний опозиціонер країни Віктор ЯНУКОВИЧ, який має намір брати участь у виборах президента України в 2010 році.

Нагадаємо, з 1 січня через відсутність контракту на 2009-й рік "Газпром" припинив поставки газу Україні. Втім, продовжив транзит газу територією України до європейських споживачів. Однак за кілька днів Москва заявила, що Україна краде у Європи газ.

7 січня Росія припинила поставки транзитного газу через Україну. Після тривалих переговорів тільки вчора, 12 січня, була досягнута домовленість про міжнародний контроль за транзитом, і сьогодні вранці РФ обіцяє відновити поставки газу. Це може статися о 9 годині ранку за київським часом.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі