друкувати


Теніс: підсумки 2008 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-13 12:35:05

Приємним видався минулий рік для вболівальників вітчизняного тенісу. Хоч українці й не лідери світового рейтингу, але вони значно покращили своє становище. Торік Сергій СТАХОВСЬКИЙ піднявся на 188 пунктів і наприкінці сезону був 74-тим. Успішним рік був і для українських дівчат. Сестри БОНДАРЕНКО виграли "Австраліан Оупен" у парі.

Успіх сестер БОНДАРЕНКО у парному розряді. Торік у вітчизняному тенісі сталася надзвичайна подія. Українська пара - Олена та Катерина БОНДАРЕНКО (на фото) - вперше виграла турнір Великого шолoму. У фіналі відкритого чемпіонату Австралії наші дівчата виявилися сильнішими за білорусько-ізраїльский дует - Вікторію АЗАРЕНКО та Хазaр ПІЇР. Суперниці сестер БОНДАРЕНКО почали вдало - 6:2, але у другому сеті українки зламали хід матчу. Тож два наступні раунди - за ними - 6:1, 6:4.

Гегемонія ФЕДЕРЕРА закінчилася. У свої 27 швейцарець Роджер ФЕДЕРЕР - рекордсмен світових тенісних досягнень. Він довше за інших професійних тенісистів утримував титул першої ракетки світу - чотири з половиною роки. До того ж ФЕДЕРЕР п’ять разів поспіль вигравав по два турніри Великого шолому - Вімбілдон та Ю-ес-Опен. Майже увесь цей час на п’яти йому наступав іспанець Рафаель НАДАЛЬ. Але вийти з тiні "короля тенісу" Рафа зумів лише торік. У 2008-му НАДАЛЬ виграє два турніри Великого шолому - спочатку долає свого основного конкурента - ФЕДЕРЕРА - на Ролан Гаросі, а згодом перемагає його у фіналі Вімблдона - на незручному для себе трав’яному покритті. Матч світових лідерів тривав рекордні 4 години 48 хвилин. Та відтепер звання першого належить іспанцю.

Жюстін ЕНЕН пішла. Хто далі? Лідерка жіночого тенісного світу - Жюстін ЕНЕН - пішла непереможною. Бельгійка добровільно покинула тенісний трон торік у травні, коли їй було 25. За словами Жюстін - вона просто втратила мотивацію. Тенісистка виграла сім турнірів Великого шолому та очолювала світовий рейтинг останні п’ять років, за винятком сезону 2005. Тріумф ЕНЕН перевершити нікому не вдалося. На першу сходинку по черзі підіймалися декілька спортсменок, але на вершині вони довго не затримувались. Сербка Ана ІВАНОВИЧ очолила рейтинг завдяки перемозі на тогорічному Ролан Гаросі. Потім естафету перейняла її землячка Єлена ЯНКОВИЧ. А менше ніж за місяць її відтіснила американка - Серена ВІЛЯМС. Та незабаром ЯНКОВИЧ повернула собі перше місце, узявши гору на трьох значних турнірах - у Пекіні, Штутгарті та Москві.

Автор: Яна БИХОВЕЦЬ
Джерело: телеканал K1
Обговорити на форумі