друкувати


Криза: повільно, але впевнено

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-12 05:58:34

Тільки й розмов усюди, що про кризу. Люди піднімали келихи за Новий рік і Різдво, а застільні розмови так чи інакше стосувались кризових явищ, які хтось уже відчув, а хтось готується відчути. Я попросила розказати про свої враження і прогнози людей, які безпосередньо задіяні у різних сферах підприємництва Коломиї.

Назар САВЧУК, рекламний менеджер:
- Після двох тижнів новорічно-різдвяних святкувань може здатись, що ніякої кризи у нас нема. Адже всі столи вгинались від наїдків, а в магазинах і на базарі був нечуваний виторг по всіх видах товарів. Але є також неспростовні факти. По моїй галузі можу сказати упевнено: фірми і підприємства значно зменшили свої витрати на рекламу, навіть відмовились від неї. У січні багато хто не працює, тож нібито реклами не потребує. Але чи запрацюють вони після свят? Я збирав рекламу для двох коломийських газет. Одна з них у Новому році ще жодного разу не вийшла, в іншої значно скоротився обсяг реклами, та й ту друкують широко, великими шрифтами. Хтозна, чи не доведеться мені змінювати фах?..

Ігор Б., агент із нерухомості:
- Так тяжко купити чи продати квартиру, як нині, за 5 років моєї роботи ще не було. Всі пророкували падіння вартості житла – і первинного і вторинного. Але втрачати ніхто не хоче .Тай долар відіграє свою роль: нинішні 30 тисяч доларів за квартиру уже зовсім не ті 30 тисяч, що торік. Словом, одні чекають здешевлення житла, інші стабілізації курсу. Працюємо переважно по термінових продажах. Є також кілька звернень від банків, щодо продажу заставлених під кредит автомобілів, квартир, комерційних приміщень. Але їх ще важче продати, хіба за свідомо низькою ціною.

Василь З., підприємець:
- Я займаюсь продажем побутової техніки вже другий рік. Відколи орендую приміщення у центрі міста справи пішли краще – тут більше покупців. Але ось уже третій місяць – повний штиль. У листопаді продаж упав на половину. У грудні я трохи підняв ціни на товар, але все одно вже не було чим заплатити оренду. На цьому тижні дав оголошення про здачу свого магазину в оренду – до кращих часів. А коли вони настануть тяжко прогнозувати. Жодного дзвінка на своє оголошення я ще не отримав…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі