друкувати


Під Києвом побудують станцію супутникового зв'язку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-12 11:36:09

У 2009 році в Київській області планують побудувати наземну регіональну станцію низькоорбітального супутникового зв'язку. Будівництво станції передбачене в рамках українсько-казахського інвестиційного проекту з інтеграції й використання зв'язних ресурсів супутникових систем Гонєц та Orbcomm.

Як повідомив координатор проекту В’ячеслав ТАТАРИНЦЕВ, радіус зони покриття наземної регіональної станції під Києвом становитиме близько трьох тисяч кілометрів. Таким чином, українська станція супутникового зв`язку забезпечить обслуговування всієї Европи, европейської частини Росії, Білорусі, країн Скандинавії, Великої Британії, ближнього Сходу, Середньої Азії та північної частини Африки. "Згідно з проектом, станція під Києвом буде об'єднана в єдину мережу з аналогічною станцією, вже побудованою за 30-ть км від м.Алмати в Казахстані, завдяки чому зона покриття охопить практично весь Евразійський континент", – відзначив В.ТАТАРІНЦЕВ.

Функції оператора супутникового зв'язку на базі інтегрованої системи Гонєц-Orbcomm на території України виконуватиме компанія Орбіта, створена за участю українських і казахських інвесторів. Планується також здійснити модернізацію системи низькоорбітального супутникового зв'язку. Зокрема, буде збільшено об'єм передаваних пакетів повідомлень, підвищена оперативність доступу абонентів до зв'язних ресурсів і знижено час доставки інформації до адресата. Серед очікуваних нововведень – наявність диспетчерського телефонного зв'язку.

Учасниками проекту є Національне космічне агентство України, казахська державна компанія Гариш Сапарі (входить в сферу управління Національного космічного агентства Республіки Казахстан), українська компанія Супутникова система зв'язку Орбіта і казахський науково-технічний центр Дельта плюс, повідомляє УНІАН.

Довідка: Міжнародна супутникова система Orbcomm створена компанією Orbcomm Global, основними акціонерами якої є Orbital Sciences Corporation (США), Teleglobe Inc. (Канада), Technology Resources Industries (Малайзія). До теперішнього часу компанії з розгортання наземних сегментів системи Orbcomm створені в США, Канаді, Західній Європі, Марокко, Туреччині, Японії, Південній Кореї, Малайзії та Сингапурі.

Російська супутникова система Гонєц створена під егідою Російського авіакосмічного агентства (Росавіакосмос) в 1994-1997 рр. З 1998 року управління і функціонування системи забезпечує компанія ВАТ Супутникова система Гонєц, контрольний пакет акцій якої належить Федеральному космічному агентству РФ (Роскосмос). На даний час в рамках програми Розвиток космічної галузі в Республіці Казахстан Національне космічне агентство РК (Казкосмос) і Роскосмос спільно виконують роботи із створення російський-казахського сегменту інтегрованої системи Гонєц-Orbcomm.

Американська і російська низькоорбітальні космічні системи зв'язку використовують малогабаритні космічні апарати вагою до 45 кг, які знаходяться на орбітах заввишки 775 км (Orbcomm) і 1500 км (Гонєц). Для передачі повідомлень і даних обидві системи використовують частоти УКВ діапазону і портативні недорогі абонентські термінали.

Найбільш поширені сфери застосування системи Гонєц–Orbcomm: зв'язок з віддаленими користувачами в важкодоступних районах; зв'язок в надзвичайних ситуаціях (стихійні лиха – повені, землетрусу, виверження вулканів, аварії на небезпечних об'єктах); збір інформації екологічного і промислового моніторингу; виявлення і сповіщення про аварійні ситуації на газо- і нафтопроводах, електромережах, небезпечних промислових об'єктах.


Обговорити на форумі