друкувати


Хто годинник полікує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-12 11:00:54

Мешканець міста Тлумача Василь Водославський може відремонтувати будь-який старовинний годинник.

В ошатній господі колишнього головного архітектора міста про тишу й згадувати не варто. Десятки старовинних кишенькових та великих годинників вистукують свою одвічну пісню - "тік-так, тік-так, тік-так".

"Цікавитися цими механізмами я почав після закінчення університету, - говорить пан Василь, розкладаючи на маленькому столику якісь інструменти, що на диво схожі на хірургічне приладдя. - Мої друзі, знаючи моє захоплення різними механізмами, подарували мені зіпсований кишеньковий годинник. Ми побилися об заклад, що я його відремонтую. Трудився цілий тиждень, вивчав механізм, але суперечку виграв".

З того часу годинникарство за словами пана Водославського, стало частиною його життя. "Ну хіба це не диво, почути стукіт давно заржавілих коліщат, бій молоточків, побачити рух стрілок, - усміхається майстер-аматор. - Це ніби реанімуєш живий організм, який давно перебував у комі. Жаль, що не можна отак повертати здоров’я та життя людям".

Найпоширенішими причинами поломки механічних годинників є запилення механізму і… таргани, які залізши в годинник, зупиняють рух коліщат. Але найбільше годинники "помирають" від браку уваги. "Якщо механізм протягом кількох місяців не заводити, то, будьте певні, що вам не оминути візиту до годинникаря", - пояснює пан Водославський.

Грошей за ремонт старовинних речей колишній архітектор не бере. Каже, що, відкриваючи старовинний корпус, він щоразу пізнає нові закони роботи точного механізму.

Після ремонту годинник має ще кілька тижнів бути на профілактиці, щоб не трапилося збоїв точності. Тільки після ретельної перевірки пан Водославський віддає "пацієнта" власнику.

Нещодавно годинникареві вдалося відремонтувати французький годинник початку ХІХ століття "Ле Рояль". "До цього часу я не мав справи з "французами", проте ось - впорався, - з неабиякою гордістю говорить пан Василь, показуючи на коричневу дерев’яну коробку з ангелами по боках.

Тлумачанин не тільки ремонтує, але й колекціонує старовинні годинники. Проте тільки механчні. Зараз у його будинку справжній музей. Тут можна побачити польські, австрійські, німецькі механізми та годинники радянської епохи: "Агат", "Маяк", "Янтар", "Слава" і т ін. Майстер каже, що більшість з них колись купив у комісійних магазинах, деякі знаходив на смітниках, багато приносили друзі та знайомі. Подивитися на годинники Водославського часто приходять гості міста. Тоді вже пан Василь робить для них справжню екскурсію.

У скрутні часи, коли не було грошей, чоловіку пропонували продати кілька годинників київським колекціонерам, і жити в своє задоволення. Проте пан Василь каже, що у нього ніколи навіть гадки не було зробити щось подібне. На запитання чому, майстер відповів, що друзів та дітей він продавати не буде.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі