друкувати


Нові тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-11 12:50:11

З 31 грудня 2008 року набувають чинності нові Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку, затверджені Національною комісією з питань регулювання зв'язку України та зареєстровані в Міністерстві юстиції України.

Процес затвердження нового рівня тарифів, які набувають чинності, відбувався з дотриманням вимог чинного законодавства України та почався у вересні поточного року. Інформацію щодо зміни рівня тарифів було розміщено на веб-сайті Національної комісії з питань регулювання зв’язку України.

Слід зазначити, за 9 місяців 2008 року рентабельність від звичайної діяльності УДППЗ "Укрпошта" становить лише 1,0%.

Критично низьким у підприємстві є рівень оплати праці. Нині тут працює 115 тис. працівників, з них листонош - понад 47 тис. чоловік. Середньомісячна заробітна плата одного працівника УДППЗ "Укрпошта" майже в 2 рази нижче від середньої по Україні, а листонош - майже у 3 рази.

З метою недопущення поглиблення негативних явищ у діяльності національного оператора УДППЗ "Укрпошта", виконання ним зобов’язань по наданню універсальних послуг на всій території України та фінансового плану у наступному році, що створить умови для забезпечення соціального захисту багатотисячного колективу українських поштовиків, НКРЗ прийнято рішення про підвищення Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку.

Зміна тарифів стосується окремих позицій прейскуранту, зокрема:
- вартість пересилання у межах України простого листа масою до 20 грамів підвищено на 50 коп.;
- вартість пересилання у межах України простої бандеролі масою до 100 грамів підвищено на 75 коп.;
- вартість пересилання у межах України посилки без оголошеної цінності масою 1 кг підвищено на 1 грн. 60 коп.

Крім того, змінено рівень тарифів на пересилання письмової кореспонденції та посилок за межі України, в основному у зв’язку зі зміною розрахункових такс із іноземними країнами.

Наприклад, для різних іноземних країн:
- вартість пересилання простих листів масою до 20 грамів підвищено на 0,01 - 0,20 дол. США;
- вартість пересилання простих бандеролей масою до 100 грамів підвищено на 0,17 - 0,40 дол. США.

Слід зазначити, що затверджені тарифи на пересилання посилок без оголошеної цінності з території України майже в 1,5 рази менше, ніж тарифи на пересилання цих відправлень з найближчих країн СНД до України.

Кошти, отримані від упровадження нових тарифів передбачено спрямувати на збільшення заробітної плати виробничому персоналу підприємства, в першу чергу сільським листоношам, які працюють у складних, почасти небезпечних умовах, а також на модернізацію об’єктів поштового зв’язку, повідомляє Українське Державне Підприємство Поштового Зв`язку.

Довідка: Укрпошта як національний оператор поштового зв’язку має зобов’язання перед державою щодо забезпечення надання універсальних послуг поштового зв’язку за регульованими тарифами на всій території України.

До універсальних послуг поштового зв’язку в Україні відносяться пересилання внутрішніх та міжнародних простих та рекомендованих поштових карток, листів, бандеролей, секограм та посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг.


Обговорити на форумі