друкувати


Росія може напасти на Україну через газову трубу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-10 01:08:43

Для вторгнення в Україну Росія може використовувати той же привід, що вона використовувала в Грузії. Військове вторгнення в Україну Росія може здійснити під приводом "захисту газопроводу", зазначають американські ЗМІ.

"Для вторгнення в Україну Росія може використовувати той же привід, що вона використовувала в Грузії, той же привід, що використовував свого часу ГІТЛЕР в Судетах - захист своїх одноплемінників" - такий сценарій не виключається в редакційній статті американської ділової газети Investor's Business Daily.

Видання робить висновки: шість країн позбулися поставок газу в самий розпал зими через те, що Росія вирішила повернути собі свою колишню імперію і минулий вплив. Трубопроводи йдуть через Україну. От і привід для нової холодної – без лапок - війни.

Коли Росія вторгнулася до Грузії, це був попереджувальний постріл у бік НАТО на кшталт "навіть не намагайтеся прийняти до своїх лав Грузії і України, тим самим створюючи "парасольку безпеки" над такими бажаними вами поставками нафти і газу і збільшуючи енергетичну незалежність Заходу. Не треба влізати куди не просять".

Росія знову підіймається, і Володимир ПУТІН, руками Дмитра МЄДВЄДЄВА, починає грати м'язами. Зрозуміло, чому: адже ціни на енергоносії падають, з ними падають і їх доходи, а, значить, створюється загроза їх глобальним амбіціям і проекту відновлення територіального впливу старого Радянського Союзу.

Росія і Україна дотепер не вирішили суперечку про ціни на газ і термінах платежів за нього. До того ж, Москва заявила, що Україна відкачує з транзитних поставок газ на власні цілі. Дійсно, гроші Росії потрібні відчайдушно. Але це ще далеко не все.

В кінці грудня президент Дмитро МЄДВЄДЄВ проголосив: "Національні інтереси повинні захищатися всіма наявними засобами". А 31 грудня прем'єр-міністр Володимир ПУТІН додав, що втручання України в експорт російського газу до Європи може призвести до "серйозних наслідків для країни-транзитера".

У нинішній кризі Росія звинувачує Україну, заявляючи, що та сама перекрила три з чотирьох газопроводів, що йдуть до Європи.

"Ми нічого не перекривали, - відповів представник українського "Нафтогазу" Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ. - Там просто немає газу – нуль".

"Наші російські партнери грають з нами в кішки-мишки", - додає Олександр ШЛАПАК, радник президента України з економіки.

У понеділок російський енергетичний гігант "Газпром" заявив, що скорочує поставки газу через Україну на 65,3 мільйони кубометрів, або на 20 відсотків. Москва стверджує, що саме таку кількість газу Україна вивела з транзитного трубопроводу. У 2006 році таке вже було - тоді в декількох країнах Західної Європи було відмічене падіння об'ємів поставок газу на 30 і більше відсотків.

Росії не подобається, що Україна підтримала Грузію; не подобається, що вона хоче інтеграції в НАТО і Захід. ПУТІН виступив проти "помаранчевої революції", що піднялася у відповідь на шахрайство під час виборів, направлене на те, щоб при владі залишився російський ставленик. Тоді український народ примусив владу провести нові вибори і визнав перемогу Віктора ЮЩЕНКА, що пережив отруєння - організоване, судячи з усього, агентами КДБ і що назавжди залишило шрами на його обличчі.

Для вторгнення в Україну Росія може використовувати той же привід, що вона використовувала в Грузії, той же привід, що використовував свого часу Гітлер в Судетах - захист своїх одноплемінників. У Криму, який є частиною України, більшість населення розмовляє російською. І Росія, як і раніше в Грузії, поширює серед російських кримчан російські паспорти. Також на цьому півострові розташована військово-морська база російського Чорноморського флоту.

Під час вторгнення Росії до Грузії ЮЩЕНКО почав звертати увагу на угоду, за якою Росія орендує базу і спирається на кримський порт Севастополь. Він настільки жорстко виступив проти підтримки російськими кораблями вторгнення з Севастополя, що зажадав, щоб вони повідомляли його про свої переміщення за 72 години. Що ж до угоди, то вона закінчується в 2017 році, і, за словами представників української влади, продовжувати її вони не збираються.

Після серпня чисельність російських військ в сепаратистських регіонах Грузії - Абхазії і Південної Осетії - зросла удвічі. Російські солдати стоять в 24 милях від Тбілісі і трубопроводів, що проходять по грузинській території. Якщо вони захочуть, трубопроводи будуть захоплені у будь-який момент.

Не виключено, що тепер Москва планує подібні дії і проти України - з метою, звичайно, "захистити" трубопроводи від дій, які в Росії називають українським втручанням. Також вона вирішить завдання збереження бази для свого флоту і надання заступництва російським в Криму. А якщо при цьому ще і наповниться російська скарбниця - що ж, кому від цього погано, зазначає видання.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі