друкувати


А ми тую червону калину…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-09 05:24:03

Марія Мельниченко, 45 років, із міста Гнівань Тиврівського району наприкінці осені збирає калину. Із неї готує ліки від багатьох хвороб.

— Гілочку з ягодами добре промиваю, підсушую і кладу в банку з підігрітим медом, — ділиться рецептом Марія Василівна. — Туди кидаю трошечки імбиру — помагає при застуді.

Сік калини також нормалізує підвищений тиск. Марія Василівна радить 1 ст. ложку ягід калини заварити в склянці окропу й пити по чверті склянки чотири рази на день за 15 хв. до їди. Якщо тиск надто високий, слід вживати по 2 ст. ложки настою кожні 2 год.

— Калиновий сироп лучше всяких ліків з аптеки, — каже. — У півлітрову банку накладаю ягоди калини, перемішую напополам із сахаром і трохи душу ложкою, щоб пустили сік. Дві чайні ложки цього сиропу збивають температуру.

Кісточками калини жінка лікує сечокам’яну хворобу.

— За день треба ковтати 10–15 кісточок, — радить Мельниченко. — Головне, що їх треба їсти не всі одразу, а по дві через кілька годин. Колись так вигнала собі камні в почках.

Сирі розім’яті на пюре плоди калини вживають при виразці шлунка, коліті й гастриті — по 1 ст. ложці тричі на день за 30 хв. до їди.

Відвар кори калини використовують для полоскань при стоматитах і пародонтозі.

— Дві столові ложки кори заливаю півлітровою банкою окропу, кип’ячу на слабенькому вогні та проціджую, — розповідає жінка. — Він убиває всі мікроби, й рани швидше заживають.

Надія Романюк — сусідка Марії Мельниченко — робить із калини маски для обличчя.

— Щоб шкіра обличчя очистилася від пігментних плям і розгладилися зморшки, роблю маски з калинового соку, — говорить Романюк. — Намащую ним обличчя, а як підсохне, змиваю теплою водою. Вісім–десять масок — і шкіра молодшає.

За фахом Надія Романюк терапевт. Не радить пити калинову настоянку людям із пониженим тиском.

Джерело: Газета.UA
Обговорити на форумі