друкувати


Ой, мамо, що ж буде?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-09 12:43:39

Ще з дитинства кожному з нас властиво пов’язувати з початком Нового року добрі надії і гарні сподівання. Законодавчі нововведення у державі теж намагаються "підігнати" на початок року – особливо якщо вони точно покращать настрій українцям. Звісно, чекати в кризовий 2009 рік особливих благ від держави як мінімум, нерозважливо. Але може якраз є щось приємне, що чекає нас у році Бика?

Ось що кажуть із цього приводу фахівці.

Марія ОБУШАК, начальник служби у справах неповнолітніх Коломийської РДА:
- Із 1 січня 2009 року вступив у дію ухвалений парламентом у вересні 2008-го Закон України "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо державної підтримки сімей, які всиновили дитину з числа дітей – сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування". Отож із цього року сім’ї, які всиновлять малюка, за законом отримуватимуть одноразову допомогу в розмірі 12 тисяч 240 гривень. Один із батьків – усиновлювачів отримуватиме також 56 днів відпустки. Новий закон фактично прирівняв факти народження і всиновлення дитини. Важко сказати, чи викличе цей закон бум всиновлення. Наразі в Коломийському районі є одна прийомна сім’я. У нас проживають 49 дітей – сиріт; 80 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Крім цього, 2009-ий рік в Україні указом Президента України оголошено роком молоді. У зв’язку з цим уряд має підтримувати молодіжні й дитячі громадські організації, сприяти освіті й зайнятості, підприємницькій діяльності, вирішенню житлових проблем молоді. Хтозна, яким буде цей молодіжний рік через кризу…

Максим ОЛЕКСИН, менеджер із реклами:
- Не знаю, наскільки це приємно для тих, хто заробляє на рекламі, але факт є факт: із 1 січня 2009-го з наших вулиць має зникнути реклама алкоголю і тютюну. Це передбачено змінами в Законі "Про рекламу", прийнятими парламентом і підписаними Президентом. Реклама алкогольних напоїв і цигарок має зникнути і з транспорту, і зі сторінок ЗМІ. На телебаченні і радіо її можна буде транслювати після 23.00 і до 6.00. Заборонено також звуковий, текстовий чи дикторський супровід.

Крім цього, є ще низка нововведень, які з Нового року нам доведеться прийняти, але вони менш приємні: подорожчає молочна продукція (з 1 січня не діє система дотацій виробникам за рахунок ПДВ); пальне (через збільшення акцизів на нього); контрактне навчання, імпортні автомобілі, м'ясо, трикотаж, килими, одяг та багато іншого. А ще нас чекає рік передвиборчої кампанії або навіть двох – які знову ляжуть на наші з вами плечі як бонус до всього вищеназваного. Час брати Бика за роги!

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі