друкувати


На Прикарпатті турбуються про церебральників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-09 11:54:23

У рамках програми "Безбар’єрне Прикарпаття" затвердженої нещодавно Івано-Франківською обласною радою на 2008-2011 роки на базі обласної дитячої лікарні планується відкриття центру реабілітації дітей хворих на церебральний параліч.

Медики із сумом констатують, що на сьогоднішній день в області є більше 1300 діток, що страждають від цієї недуги. Їх, безперечно, потрібно адаптувати до подальшого життя, як це вже давно та успішно роблять закордоном.

Працівники медичного закладу кажуть, що центр працюватиме в санаторному режимі. У десятьох палатах протягом 18 днів будуть знаходитися по двоє діток з матерями. Направлення у центр двічі на рік можна буде отримати у консультативних поліклініках області.

Кожна дитина проходитиме курс масажу, лікувально-фізкультурних вправ, займатиметься неврологом, логопедом, психологом. Перебування у палатах нічим не нагадуватиме діткам лікарню. Планується, що кожне приміщення буде схоже на окрему казку: синя палата нагадуватиме морське царство, зелена — поведе діток у лісові пригоди, жовта буде схожа на пляж.

Наразі розпочалися підготовчі роботи, а відкриття центру заплановане на травень 2009. Проект підтримали й меценати з благодійного фонду "Україна 3000". Прикарпатські лікарі, вигравши конкурс у фонді, отримають все обладнання для медичної новації.

Хоча в лікарні вже працюють з такими дітками. На базі травматологічного відділення із 2007 року було проведено понад десять успішних операцій. Окрім того, у межах експериментальної медичної програми окремим маленьким пацієнтам було введено англійський препарат "Диспорт", який допомагає враженим страшною хворобою швидше розпочати ходити. Такий укол дозволено робити тільки один раз на півроку. 80 відсотків результатів — позитивні.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі