друкувати


Вчимося плавати... до народження

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-08 12:52:45

У прикарпатському центрі свідомого батьківства "Дівія" для покращення тонусу та здоров’я майбутніх матусь і ненароджених немовлят активно застосовують аквафітнес.

Застосовувати процедуру, за словами директора центру Наталії ЯКИМЧУК, починають із 16-17 тижня вагітності до 34-36. Після цього терміну про будь-які фізичні навантаження краще забути, адже в цей час розпочинаються функціональні зміни в матці, яка вже готується до пологів.

"Якщо жінка до зародження у ній нового життя вела активний спосіб життя, займалася спортом, то, коли немає протипоказань, легкі фізичні навантаження під час вагітності їй просто необхідні, — продовжує пані ЯКИМЧУК. — Якщо вона цього не робила, то до аквафітнесу краще підготуватися за допомогою кількох занять зі спеціальної гімнастики або пілатесу, де жінок вчать володіти своїм тілом, зокрема контролювати дихання".

Останнє допоможе і при пологах. А поки за самопочуттям майбутніх матерів перед аквафітнесом стежать спеціалісти. На заняттях вагітних підтримують досвідчені інструктори та акушер-гінеколог, який контролює зміну тонусу матки, кров’яний тиск, частоту дихання та серцебиття до і після вправ.

"Фізичні вправи у воді розроблені відповідно до триместру вагітності та спрямовані на покращення матково-плацентарного кровообігу. Основне фізичне навантаження під час занять спрямоване на м’язи ніг, рук, спини та плечового поясу, а от хребет розвантажується", — розповідає інструктор Роксолана НЕСТЕРАК.

Зрештою сама природа давно доказала, що вода корисна для вагітної жінки, бо у водному середовищі знаходиться малюк. А коли сумістити воду ззовні і воду всередині, то відбувається повна гармонія. Особливо в воді, де немає відчуття тяжіння, покращується фізичний стан майбутніх матерів.

Медики відзначають, що найперше зменшується дискомфортне відчуття в ділянці попереку. Посилюється кровопостачання нирок, що сприяє швидшому виведенню з організму шлаків і токсинів. Вагітні набирають менше ваги, бо під час занять у воді організм витрачає багато тепла, підвищується інтенсивність обмінних процесів. Крім того, заняття у воді загартовують, підвищується опірність організму різноманітним застудним захворюванням та значно поліпшується імунітет. А позитивні емоції, які відчувають майбутні мами у басейні, сприяють зниженню нервової напруги і розслабленню.

Заняття починаються із дихальних вправ і тривають годину: 40 хвилин перебування у воді динамічні плавні рухи, а 20 – розслаблення. До речі, малюкам перебування у воді матусь припадає до вподоби. Жінки кажуть, що їхні дітки часто повторюють за ними усі плавні рухи під музику.

Методичною основою вправ з аквааеробіки стали науково-практичні розробки фахівців столичного інституту фізичної підготовки. Інструктори "Дівії" Роксолана НЕСТЕРАК та Олександра МАРИНЧАК і сама пані ЯКИМЧУК пройшли відповідну підготовку й у київському науково-практичному центрі відповідального батьківства "Елітія". А три роки успішної практики впровадження аквафітнесу для вагітних дали добрі плоди.

За результатами досліджень, жінки, які займалися аквафітнесом легше народжують, їхні немовлята мають стабільний психоемоційний стан, здорові, спокійні та швидше засинають. До речі, під ту музику, під яку їхні ще майбутні матусі займалися у басейні.

Під час виконання динамічних вправ у "Дівії" використовують інструментальну музику. Як правило, це композиції із музичної програми "Маленький Моцарт". А розслабляються вагітні прикарпатки під звуки природи. Дітки найкраще сприймають шум моря, лісу та спів дельфінів. Отож, після народження фахівці рекомендують використовувати ту музику, яка вже дитині знайома. За твердженням науковців, шелестіння листя дуже нагадує шум плаценти, цокання годинника — матусине серцебиття. Малюк наче знову потрапляє у знане йому середовище й заспокоюється.

"Ми хотіли, аби разом із жінками заняття з аквафітнесу відвідували й майбутні татусі, — каже пані директор. — Та зважаючи на делікатний стан, не всі вагітні хотіли бачити поруч із собою в басейні чужих чоловіків, тому така практика припинилася, зате тішимося, що прикарпатки народжують міцних здорових малюків".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі