друкувати


Ринкова частка Apple Mac йде до історичного максимуму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-08 11:49:40

Аналітики моніторингової компанії Net Applications опублікували статистичні дані про ринкову частці операційних систем. Подібні відомості компанія збирає за допомогою аналізу статистичних даних про відвідування з майже 50 000 сайтів, розташованих у різних країнах.

У компанії відзначають, що ринкова частка операційної системи Apple Mac OS впритул підійшла до 10%-ного бар'єру, що є історичним максимумом для Apple за всі 25 років існування компанії. У той же час частка традиційного лідера рейтингу ОС Windows незмінно падає. Не став винятком і грудень 2008 року – цей тренд був продовжений.

У грудні близько 88,7% інтернет-користувачів, що звертаються на сайти, статистика яких ведеться Net Applications, працювали в середовищі Windows. Місяцем раніше цей показник був вище на 0,94%. За словами аналітиків, подібне зниження у рамках статистики за місяць є найбільшим за останні 4 роки.

У листопаді ринкова частка Windows також знизилася, але не настільки значно – на 0,84%, вперше за 4 роки опустившись на 90%-ного бар'єру. Об'єднавши зниження за листопад і грудень можна отримати зниження в 1,8%, що є найбільшим 2-місячним зниженням за весь час ведення моніторингу операційних систем.

Позначимо, всього за 2008 року операційні системи корпорації Microsoft втратили майже 3,5% ринку, причому тенденція до зниження зростала ближче до кінця року, досягши піку в грудні.

Частка основного "настільного" конкурента Windows, розробки системи Apple Mac OS X, за останній рік зросла на 2,3% до 9,7%. Аналітики відзначають, що в грудні Mac OS X показала рекордний місячний приріст – 0,76%. Цікава тенденція, відзначена Net Application: якщо Windows показала рекордне 2-місячне зниження за весь час спостереження, то Mac OS X показала рекордні 2-місячні темпи зростання.

На закінчення відзначимо, частково зростання частки Mac OS X пояснюється предсвятковим сезоном та зростанням покупок і подарунків для дому та друзів, саме в цьому сегменті і працює в даний момент Apple, тоді як Microsoft, як і раніше, в більшості випадків орієнтується на бізнес-користувачів. У той же час не можна заперечувати і факту зростання загальної популярності платформи Apple, про що говорять у Net Applications.

Автор: Симон ЛЕВІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі