друкувати


Потряси, мамусю, животиком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-08 10:14:49

В Івано-Франківську з ініціативи члена (інструктора) української федерації танців та молодої успішної мами Ольги САВЧИН вперше організовано курси танцю живота для вагітних.

Танцями прикарпатка зацікавилася давно. Рухлива й енергійна жінка, сама завагітнівши, непокоїлася чому, як правило, майбутню матусю сприймають як хвору. На жаль, ще чимало медиків, перестраховуючись, часом безпідставно рекомендують вагітним перебувати у лікарнях. А жінки, замість того, аби краще прислухатися до себе, свого організму та ненародженого малюка, цілком покладаються на лікарів і беззастережно виконують усі їхні вказівки. "Це, звісно, непогано, коли у жінки й справді є якісь проблеми, проте вагітність та пологи — процес природний, від якого жінка навіть може отримати...оргазм (!!!)", - усміхаючись, розповідає пані Ольга, яка, до речі, народила свого синочка вдома.

Чимало молодичок, особливо ті, хто народжує вперше, просто бояться цього процесу, про який вони чули далеко не найкращі спогади матерів, сестер та подруг. Натомість танець живота це те, що може налаштувати жінку й малюка на позитив, допомогти емоційно розвантажитися, укріпити організм.

Від зачаття до танцю. "Починається усе з музики, - мовить пані Савчин. - Науковці довели, що звуки арабських барабанів та плавна, легка й невагома, як східна шаль, мелодія, насамперед врівноважує нервову систему, адже всім відомо, що під час вагітності емоційна сфера жінки є неймовірно відкритою і чутливою. Майбутні матусі розслабляються, на їхніх обличчях з"являються усмішки, десь далеко зникають щоденні побутові проблеми, вони зливаються із Всесвітом у музиці. І кожна з них почуває себе богинею, яка носить у собі нове життя. Так ми налаштовуємо наших танцівниць".

Займатися танцями можна навіть і в першому триместрі вагітності. Хоча медики часто мовлять, що у цей час варто уникати навіть малих фізичних навантажень. Пані Савчин стверджує, що ніяких різких рухів, трясок та прогинань (як це буває у східних танцях) майбутні матусі ні в якому разі не роблять. Тільки плавні похитування, кругові рухи бедрами руками, шиєю, правильне дихання, чергування розслаблення і напруження м,язів живота, ізольовані рухи різними частинами тіла.

Проте, коли жінка до того, як стати матір’ю, вела сидячий спосіб життя, часто хворіла та має серйозні протипоказання, з яким кожна вагітна жінка ознайомлюється до початку танців, то краще відкласти заняття до другого триместру. У цей час ніякої небезпеки, ані для мами, ані для дитини не буде.

Малюку приємно, для мами – корисно. Після третього місяця танцювати можуть майже всі майбутні матусі. Під час занять жінки навчаються розслабляти глибокі м’язи живота, що згодом стане в пригоді при пологах. "Під час схваток жінка, всупереч природному процесу пологів, інстинктивно, як правило через страх та частково через нерозуміння того, що з нею відбувається, затискає м’язи малого тазу, - мовить Ольга Савчин. - При цьому виникає страшний біль. Важко й дитині, адже вона повинна так би мовити "перебороти" матусю та все ж таки з’явитися на світ Важливе значення має й вміння жінок керувати діафрагмою, яка відіграє велику роль при потугах. В танці тренується промежина, що зменшує ймовірність розривів.

Танцюючи, дуже важливо взаємодіяти зі своєю дитиною, прохаючи її, аби вона подала знак, що коли якийсь рух буде зайвим. Але східні танці, малюкам до вподоби. Вони, за словами Ольги, не тільки заряджаються позитивом, але й отримують своєрідний масаж при похитуваннях матусь. У жінок у свою чергу прискорюється обмін речовин, стає пружнішою та еластичнішою шкіра, що пізніше допоможе уникнути розтяжок.

Великий і спокусливий. Допомагають танці молодичкам і в новому сприйнятті свого тіла. Адже не таємниця, що не всі задоволені своєю округлістю. "Жінка через музику, підтримку подруг та інструктора відчуває, що вона стала ІНШОЮ, але аж ніяк не менш привабливою. А почуватися красивою і бажаною для свого чоловіка для майбутньої матусі особливо потрібно.

Східні танці виробляють у жінок плавну ходу та спокусливі рухи. Отож тримайтеся, чоловіки, бо ваші кохані й милі з чималенькими животиками стали справжніми гуріями та пері (персонажі арабських казок, прекрасні діви із райських садів). Вони готові дарувати вам насолоду, ще й затанцювати можуть так, що ви не втримаєтеся від чергової порції кохання.

Буває, однак, що молодичок така музика може й дратувати. Тоді, звісно, танець живота не для них. Зате є чимало інших приємних речей: плавання у басейні, йога та фітнес для вагітних, класична музика, і найголовніше для усіх це любов та підтримка рідних і чекання на МАЛЕНЬКЕ ДИВО, яке незабаром голосним криком заявить про свій прихід у цей світ.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, www.KOLOMYYA.org
Фото: майбутнім матусям Ольга Савчин бажає щастя та тримати себе у формі
Обговорити на форумі