друкувати


Клали бойки... тирсу на Газпром

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-06 02:41:27

Великим газовим проблемам в Україні знайшли достойну відповідь у Долині. Тут нещодавно на території одного з приміщень колишньої бавовняно-прядильної фабрики запустили виробництво альтернативного палива — пеллет (гранул з продуктів переробки відходів деревини циліндрової форми). Цей виріб часто називають комбікормом для котелень.

Технологічна лінія була встановлена ще у 2007 році. Почалося все з того, що на одному з підприємств міста, що займалося заготівлею та обробкою деревини, досить гостро постало питання куди подіти відходи. Тут накопичилося багато подовгуватих дерев’яних скіпок, які не можна переробити без запровадження спеціальних технологій. Проте вони стали доброю сировиною для виготовлення деревних гранул.

Переваги цього виду альтернативного палива, вдвічі економнішого від газу, за словами заступника Долинської РДА Юрія Кравціва, давно вже зрозуміли в багатьох європейських країнах. Спеціалісти кажуть, що в Австрії та Німеччині на цьому паливі, економлячи значні витрати на газ, давно працюють навіть невеличкі теплоелектростанції.

Виробництво теплового "комбікорму" відбувається під високим тиском без використання хімічних додатків. Отож при спалюванні в повітря не виділяються шкідливі речовини. Економічна вигода від пеллет очевидна, адже енергомісткість одного кілограма деревних гранул така ж як від півлітра дизпалива.

Найменша потужність виробництва 300 кілограмів пеллет на годину, найбільша — 8 тонн. Першим споживачем гранул стане нова котельня у селі Кальна, яка розрахована саме на цей вид палива. У цьому селі спресованою тирсою обігріватимуться всі об’єкти бюджетної сфери.

Виготовляють брикети з тирси для опалення ще одному бойківському селі Князівське Рожнятівського району. Новацію освоїли у приватному столярному цеху, де виготовляють вагонку, дошку для підлоги, бруси для спорудження житлових будинків. Також під дією високого тиску в 300 атмосфер суху тирсу пресують вже у круглу форму. Цікаво, що не додають жодних клеючих компонентів. Для цього є природна деревна смола, яку містить в собі тирса.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі