друкувати


Гривня – прогноз 2009

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-06 10:46:55

У нинішньому році гривня може зміцнитися до 7,0 грн/$1, або продовжити падіння нижче 12,0 грн/$1. Зміна курсу буде залежати від масштабу відпливу капіталу з країни.

Протягом останніх місяців деякі галузі економіки зазнали валютного шоку: ринковий курс гривні знизився у два рази – з 4,65 грн/$1 в кінці серпня до 9,60 грн/$1 на 17 грудня 2008 року. Для багатьох – у першу чергу імпортерів, власників гривневих заощаджень і "доларових" позичальників – нинішній курс є дуже болючим. Однак, на думку експертів-оптимістів, девальвація вже створила основи для оздоровлення економіки.

Стрімке падіння національної валюти має усунути одну з головних причин девальвації – зростаючий дефіцит зовнішньоторговельного балансу (перевищення імпорту над експортом). У січні-вересні Україна імпортувала товарів і послуг на $72,69 млрд, а експортувала лише на $62,406 млрд. Дефіцит валюти у розмірі $10,284 млрд був покритий за рахунок надходження іноземних позик та інвестицій. Швидке знецінення гривні почалося в жовтні, після того як зовнішньоторговельний дефіцит збільшився в результаті значного скорочення експорту, а приплив капіталу перетворився на відтік.

Девальвація гривні не могла не вплинути на обсяги імпорту: у листопаді-грудні поставки товарів в Україну значно скоротилися. Про це можна судити за попитом на валюту на міжбанківському ринку: за даними НБУ, у листопаді середній щоденний обсяг торгів зменшився на 10,4% у порівнянні з попереднім місяцем – до $406,9 млн. У період з 1 по 15 грудня обсяг торгів впав ще на 32,6% – до $274,2 млн на день. Крім того, дешева гривня буде стимулювати експорт. Українські компанії отримають додаткові конкурентні переваги на зовнішніх ринках, оскільки собівартість їхньої продукції знизиться перш за все за рахунок зменшення витрат на персонал в доларовому еквіваленті.

На думку більшості опитаних економістів, вартість гривні вже досягла рівня, при якому попит на валюту та її пропозицію повинні прийти в рівновагу. Приміром, Раффайзен Банк Аваль прогнозує курс гривні на рівні 7,0-7,2 грн/$1 у 2009 році. Швидке падіння гривні у грудні деякі експерти пояснюють підвищеним попитом на валюту з боку великих імпортерів, що традиційно закривають в кінці року контракти. Насправді, різке подорожчання долара в період з 12 по 17 грудня в більшій мірі пов'язане з розширенням гривневої ліквідності. У великих корпоративних гравців з'явилися вільні кошти у нацвалюті, за допомогою межбанку їх частина була конвертована у долари.

Однак цей процес не може бути нескінченним. Іноземна валюта може обмежено застосовуватися в економіці, тому рано чи пізно компанії і банки, яким валюта особливо і не потрібна (не мають зовнішніх боргів і не займаються імпортом), почнуть позбуватися від накопичених запасів доларів, і падіння курсу гривні зміниться зміцненням.

Втім, оптимістичні курсові прогнози економістів вимагають виконання двох умов. По-перше, в наступному році надходження капіталу в Україну повинні перевищити відтік.

Очікується, що зовнішньоторговельний дефіцит у 2009-м не зникне, хоча й зменшитися в порівнянні з цим роком. Приміром, згідно з прогнозом CASE Україна, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу складе 4,6% ВВП. Брак валюти повинен покрити приплив інвестицій та позик з-за кордону. Однак у наступному році надходження капіталу повинні компенсувати ще й відтік валюти, які будуть спрямовані на погашення позик.

За різними оцінками, держава, українські банки та компанії повинні віддати в наступному році від $30 млрд до $40 млрд. Корпоративному сектору потрібно буде повернути короткострокові борги, які, за даними НБУ, на 1 жовтня 2008-го сягали $30,5 млрд, а також розрахуватися по частині довгострокових зобов'язань ($56406 млрд на 1 жовтня). Частину валюти Україна отримає від МВФ (близько $9 млрд у наступному році), ще частина (невелику) – від іноземних банків, які будуть рефінансувати свої дочірні фінустанови в Україні, решту суми корпоративний сектор повинен буде залучити на вільному ринку.

Тому другою умовою оптимістичного сценарію є послаблення світової фінансової кризи. Перелом на валютному ринку може наступити й раніше: якщо НБУ надасть гривні підтримку долларовими інтервенціями на міжбанку. "Основний фактор, який може знизити навантаження на валютний ринок, – впевненість, що девальвації більше не буде", – вважає Олександр ЖОЛУДЬ, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Якщо надходження капіталу в Україну не перевищать відтік, а вітчизняним компаніям та банкам не вдасться рефінансувати свої закордонні кредити, зниження курсу гривні може перетворитися на стрімке падіння. Однак основні побоювання пов'язані не з зовнішніми запозиченнями, а з діями українських бізнесменів. В якості однієї з основних причин падіння курсу гривні деякі експерти називають цілеспрямований вивід капіталу з України – не тільки у вигляді купівлі інвалюти на міжбанківському ринку, але й неповернення валютної виручки. На користь цієї версії говорять статистичні дані. За даними Держкомстату, у жовтні експорт товарів зменшився до $5861 млрд. При цьому пропозиція валюти на міжбанку (без урахування інтервенцій НБУ), який, окрім того, включає надходження від експорту послуг, а також валютні позики та інвестиції, склало всього $6,3 млрд . Мотивами для конвертації капіталу в долари можуть бути очікування подальшого знецінення гривні. "Валюта розглядається як інструмент для інвестицій", – констатує аналітик UK Dragon Capital Віталій ВАВРІЩУК.

До того ж, можливо, підприємці готуються використовувати долари для розрахунків в обхід банківських структур та державних органів. Сума готівкових доларів, які знаходяться в обігу в Україні і використовуються в тіньовій економіці, і так є великою. За оцінками Еріка НАЙМАНА, начальника управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку, на 1 жовтня рівень доларизації української економіки складав 47%. За оцінкою НБУ, тільки за десять місяців 2008 року обсяг приросту запасів іноземної готівкової валюти поза банківською системою в Україні склав $10,9 млрд.

Відтік капіталу несе реальну загрозу швидкого знецінення гривні. При девальвації нижче 10 грн/$1 падіння нацвалюти стане обвальним. Падіння курсу гривні призведе до значного погіршення активів банківської системи, оскільки значно зростуть ризики неповернення доларових кредитів, а на них припадає понад 50% позик в Україні. У таких умовах банкам стане майже нереально отримати рефінансування за кордоном і тоді курс гривні полетить у прірву. Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол КРУГМАН порівняв можливий розвиток подій в Україні з кризою в Індонезії. У ході кризи 1997-1998 років за рік Індонезійська рупія подешевшала у сім разів – з 2,4 тис. до 16,8 тис. за долар. До 2000 року вона зміцнилася до 8 тис. рупій за долар, і зараз курс становить близько 11 тис.

Призвести до обвалу гривні можуть також прихована емісія нацвалюти. Не виключено, що покривати нестачу грошей дефіцитного бюджету на 2009-й рік доведеться за допомогою емісії. Можливо, НБУ буде рефінансувати банки тільки під заставу держоблігацій.

"Якщо така схема буде застосована, то падіння гривні може бути аналогічним неконтрольованому падінню національної валюти в 1993 році", – вважає аналітик ІК Phoenix Capital Андрій НЕСТЕРУК. Включення друкарського верстата можливо лише у випадку затягування кризи. "Якщо економіка буде у стагнації довго, почнуться незворотні процеси. Зараз у підприємств є запас міцності, який дозволить їм витримувати збитки протягом якогось часу, але рано чи пізно цей запас закінчиться", – побоюється виконавчий директор CASE Україна Дмитро БОЯРЧУК.

Можлива комбінація і оптимістичного, і песимістичного сценаріїв, коли падіння гривні виявиться більшим, ніж очікують оптиміст, але не призведе до обвалу. Значне знецінення нацвалюти поставить під загрозу стабільність банківської системи і може призвести до колапсу економіки та соціального вибуху. Тому влада у випадку активного відтоку капіталу, спробує зупинити його адміністративними методами, а також звернеться до міжнародних організацій за додатковою фінансовою допомогою. Серед можливих заходів – введення обов'язкового продажу валютного виторгу експортерами.

У жовтні-грудні Національний банк вів непередбачену курсову політику, чергуючи валютні інтервенції у великих обсягах для підтримки курсу гривні з політикою невтручання у ринкові котирування. У відповідності до зобов'язань перед МВФ в грудні НБУ міг витратити до $6 млрд, щоб утримати курс на рівні 7,4 грн /$1, але не став цього робити, допустив подальше падіння гривні.

У Нацбанку достатньо можливостей для регулювання курсу. Найбільш ефективним інструментом може стати обмеження гривневої маси. Сума золотовалютних резервів дозволяє викупити більше половини гривневої маси. На 1 грудня обсяг міжнародних резервів НБУ становив $32743 млрд, а обсяг грошової маси – 483,2 млрд грн. Однак пасивність Нацбанку в грудні на валютному ринку викликає у банкірів підозру щодо якості цих резервів. Не виключено, що частина з них вкладена в іноземні цінні папери з низькою ліквідністю, і можливості їх використання обмежені. Тому неясно, як Нацбанк буде застосовувати інструменти, що знаходяться в його розпорядженні і чи може він взагалі ними скористатися.

Автор: Симон ЛЕВІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі