друкувати


Якщо завтра відключать газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-06 09:55:29

З учорашнього дня Росія зменшує Україні об’єм газових поставок. Мотивація – нібито несанкціоноване використання нашою країною їхнього блакитного палива. Що будемо робити, якщо раптом одного дня справдяться всі погрози північного сусіда про припинення газопостачання Україні, а наш газ до споживачів ще не дійде?

Ось яку думку мають із цього приводу коломияни.

Василь Я., водій:
- Сьогодні під час ранкового рейсу почув у автобусі свіжий жарт на цю тему: «Плюнь на газову проблему – користуйся електрочайником!». Власне, десь у такому напрямку я би й діяв, якби котрогось ранку не було би на чому скип’ятити чайник. Правда, крім кави часом ще хочеться і свіжої зупки… Думаю, моя дружина з цього приводу щось би придумала – у дні, коли з профілактичною метою відключають газ, вона примудряється приготувати смачний обід і на електроплитці.

Орися Петрівна, домогосподарка, мати двох школярів:
- Ще би повітря нам вимкнули, або хоча би податок на нього увели! Дивно, чому до цього ще ніхто з владоможців не додумався? А що, до речі, гарний спосіб поповнити державний бюджет і заодно розрахуватись із газовими боргами. А якщо серйозно, не розумію – чому ми повинні жити у постійному страхові: то скороченням погрожують (когось уже скоротили!), то зарплатню врізають до мінімуму на невизначений термін (а у нас нема нічого постійнішого за тимчасове!), то газ обіцяють відімкнути (бо хтось десь, мабуть, таки «заліз» у трубу, і навряд чи заради інтересів народу). Звісно, ми всі – громадяни своєї держави, ми готові нести на своїх плечах усі державні негаразди (як і гаразди). Але хай разом з нами це роблять і ті, хто має це робити за посадовими обов’язками – наша влада, уся, згори до низу. Бо як тоді зрозуміти ситуацію: людям збираються відключити газ, а Кабмін преміюють сумами від 8 до 25 тисяч. За яку таку успішну діяльність?

Словом, якщо мені відключать газ, я вийду на вулицю з дітьми і подруг виведу. В будь-якому разі, мовчати я не збираюсь, бо далі вже нікуди.

Віктор Б., підприємець:
- А знаєте, виявляється, в Україні є люди, яким на газову проблему абсолютно начхати. Я щойно повернувся від друга, у якого гостював на новорічні свята. У них на Вінниччині про таке благо цивілізації, як газ, у більшості сіл тільки мріють. Варять їсти, обігрівають помешкання з допомогою давніх грубок, які розпалюють дровами, потім засипають вугіллям. Користуються казанами, великими котлами для нагрівання води. Певне що це набагато складніше, ніж черкнути сірником і запалити газовий пальник. Але все-таки, це альтернатива. Правда, слабко уявляю, як буду палити дровами у себе на четвертому поверсі… Думаю, будемо переходити на електрообігрівачі, мікрохвильовки, електрочайники. Головне, аби разом з відключенням газу нам не підвищили ціну на електрику. Що дуже можливо, у нашій країні парадоксів…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі